Trendar: InredningMat och dryckResor

Smarta ”tre-regeln” för att rensa garderoben

05 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Det kan minst sagt vara en utmaning att rensa garderoben – vad ska få stanna och vad ska få ett nytt hem någon annanstans?
Står du inför det dilemmat finns det en smart regel att följa, som kommer göra det mycket enklare att säga hej då till plagg.
Så här gör du för att ta hjälp av ”tre-regeln” nästa gång du ska rensa!
Annons
VIDEO: 10 steg till en hållbar minimalistisk garderobBrand logo
VIDEO: 10 steg till en hållbar minimalistisk garderob

Att rensa garderoben kan vara både roligt, jobbigt och utmattande. Det är skönt när man lyckats sålla bort plaggen man inte längre vill ha, och kan skänka, sälja eller återvinna dem – men det svåra är att komma fram till vilka plagg det är.

När vi står i valet och kvalet mellan att behålla eller ge bort kläder funderar vi över om det är ett plagg vi kommer behöva eller vilja ha i framtiden. Ofta behåller vi plagg som då bara får fortsätta ligga och damma i garderoben, tills det är dags för nästa städning och sortering.

Det är viktigt att vara lite sträng mot sig själv när man rensar. Passar plagget? Om svaret är nej är det dags att sälja. Har det fläcka eller hål du inte kommer laga? Återvinn. Och om du bara inte vet hur du ska styla det så ska du ta till den här smarta regeln – ”tre-regeln”.

Annons

Så använder du dig av tre-regeln i rensningen

Vad innehär tre-regeln? Det är lätt att komma ihåg. Om du inte kan föreställa dig tre olika sätt du skulle styla plagget på och bära det, så ska du låta det gå vidare.

Står du och funderar på om du ska behålla exempelvis en skjorta ska du kunna se tre olika stylingsätt framför dig för att få behålla skjortan. Har du kanske ett par byxor, en kjol och en kavaj som passar till, och som gör att du kan skapa olika outfits med plagget? Då är det bara att behålla! Känner du däremot att det bara finns en specifik outfit där skjortan fungerar, då är det dags att låta den få nytt liv någon annanstans.

Du ska också kunna tänka ut situationer då plaggen ska passa. Har du en klänning ska du kunna komma på flera olika tillfällen där den skulle passa – både födelsedagsfest och dop kanske, eller jobbfest och begravning? Kan du inte föreställa dig när plagget ska användas får det också gå vidare till ett annat hem, eller säljas second hand.

Testa tre-regeln nästa gång du ska rensa garderoben, så kommer du se att det hjälper dig med de svåra besluten!

SE OCKSÅ: Behind the scenes: Så stylar du den nya basgarderoben i vårBrand logo
SE OCKSÅ: Behind the scenes: Så stylar du den nya basgarderoben i vår
Annons