Trendar: InredningMat och dryckResor

Så får du bort den ovälkomna lukten på tvätten

21 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
tvätt tvättmaskin doft
Du har fyllt tvättmaskinen och hällt i en riklig mängd tvättmedel, men när du tömmer maskinen senare luktar tvätten fortfarande sunkigt.
Känner du igen dig?
Det här är anledningen till den jobbiga lukten – och så får du bukt på den!
Annons
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljönBrand logo
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljön

Du känner kanske igen dig i scenariot: du har fyllt tvättmaskinen med smutstvätt och fyllt på tvättmedel, för att sedan köra ett helt program – men när du plockar ut tvätten efteråt har den en unken lukt i stället för en trevligt nytvättad doft. Det är lätt att tänka att du haft i för mycket tvätt i maskinen eller att du använt för lite tvättmedel, men oftast handlar det inte alls om det.

Troligare är att din tvättmaskin behöver en ordentlig rengöring, menar städexperten Vianna, som har kontot ”styledbyscience” på Instagram.

”Fuktiga miljöer främjar mögel och odörer, så det är viktigt att städa det en gång i månaden minst”, menar Vianna.

Hur städar man ens sin tvättmaskin då? Vianna har en rad olika tips och i en video, som The Sun var först att skriva om, visar hon hur hon gör för att enkelt rengöra sin tvättmaskin.

Annons

Vianna börjar med att rengöra lådan för tvättmedel, och ta bort överblivet tvättmedel och annat guck som kan fastna där. Ett annat viktigt steg i rengöringen är att tömma vattenluckan – de flesta tvättmaskiner har en lucka eller liknande som måste tömmas på vatten med jämna mellanrum. Är den full kan det vara svårt för tvättmaskinen att få bort vatten från kläderna när de tvättats, vilket kan bidra till en unken lukt.

Slipp unken lukt bland tvätten

Sedan visar Vianna hur hon rengör silikontätningen, alltså delen av tvättmaskinen som tätar runt öppningen. Där kan det fastna mycket smuts och bakterier, som gör att dina rena kläder inte blir så rena som du vill. Avsluta sedan med att att blanda bakpulver och ättika, en klassiker när det kommer till djuprengörande städning, i själva trumman och köra ett sköljprogram. På så sätt rengör du även insidan av tvättmaskinen.

”Voila! Din tvätt kommer lukta mycket bättre nu. Mina kläder luktade mycket bättre efter att ha gjort dessa steg”, skriver hon.

Videon har gillats närmare 40 000 gånger, och fått många uppmuntrande kommentarer – där folk också kommer med sina egna tips.

”Jag håller med! Det är också bra att låta maskinluckan stå öppen mellan tvättar. Det ser inte så snyggt ut, men luften kan flöda och möglet håller sig borta”, skriver en person.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons