Trendar: InredningMat och dryckResor

Så fixar du julbordet på bara en timme

19 dec, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Känns julen övermäktig och omöjlig att hinna med?
Ta ett djupt andetag – det går att lösa.
Här är knepen och tipsen som gör att du klarar av att få ihop hela julbordet och göra hemmet redo för släkten, utan att stressa ihjäl dig!
Annons
Video: Jobbigaste sakerna med julen – enligt svenskarnaBrand logo
Video: Jobbigaste sakerna med julen – enligt svenskarna

Julen är inte bara en mysig högtid – den kan också vara riktigt stressig och komma med hög press. Det känns lätt som att ”alla andra” har hållit på med sina julbestyr i flera veckor innan julafton, medan man själv kanske jobbar fram till precis innan jul och inte vet hur det ska gå att få ihop det där julbordet till hela familjen och släkten.

Men frukta inte – du behöver inte laga mat i flera dagar för att få till ett gott och mättande julbord. Om du handlar smart och kanske förbereder lite dagen innan kan du sedan få ihop julbordet på bara en timme!

För att lösa julfixet snabbt och sedan kunna njuta av en lugn och fröjdefull jul gäller det att släppa en del av kraven du kanske satt på dig själv. Allt behöver inte vara lagat från grunden för att vara gott, och allt behöver inte finnas med på julbordet bara för att ”det alltid har funnits där”. Om ingen i familjen egentligen tycker om Janssons frestelse så behöver ni inte ha någon Janssons frestelse, även om den är en självklarhet på andra julbord.

Satsa i stället på familjens säkra kort – och köp mycket färdigt. Prinskorvar, revbensspjäll, gravad lax, sill och rödbetssallad är saker som många tycker är viktigt på julbordet, och som är gott att köpa färdigt. Lägg bara upp de färdiga rätterna i egna skålar i stället för att servera dem i behållarna från matvarubutiken, så ser det genast mycket finare ut!

Här är fem tips för att slippa stressen i jul

  1. Satsa på detaljerna, men välj bort det onödiga. Lägg krutet där det behövs, och skippa måste-grejerna som ingen egentligen bryr sig om. Vad det är varierar mellan olika familjer – kan du kanske prioritera bort vissa maträtter, eller i stället skala ner på julpyntet?
  2. Att storstäda inför julen har många som en tradition, och visst bjuder man helst hem folk till ett rent hem. Men lägg inte ribban för högt – du behöver inte skura ur skåpen eller tvätta fönstren just nu. Dammsug och våttorka där det behövs, sedan är du klar.
  3. Delegera! Ta hjälp av familjemedlemmarna, och oroa dig inte om de inte gör arbetsuppgifterna som du hade gjort dem – det är samarbetet som är det fina här.
  4. Nätshoppa. Om du fortfarande har saker som behövs köpas, vare sig det är klappar eller mat, så går det oftast att beställa hem. Det kan till och med gå snabbare att handla på nätet än att trängas i de knökfulla butikerna.
  5. Glöm inte bort att andas.

Källa: Aftonbladet.

Se också: 4 juliga scener vi minns från julfilmerBrand logo
Se också: 4 juliga scener vi minns från julfilmer
Annons