Trendar: InredningMat och dryckResor

Så gör du en enkel midsommarstång – kolla in vår guide

15 jun, 2022 
AvJohanna Lejon
FotografPEXELS, tt.
Hur gör man en egen midsommarstång – egentligen? Kolla in Feminas guide till hur du gör midsommaraftons finaste majstång.
Annons
VIDEO: Sommar i P1 – Här är sommarpratarna du inte vill missa 2022Brand logo
VIDEO: Sommar i P1 – Här är sommarpratarna du inte vill missa 2022

Midsommarstång, eller majstång som den också kallas, är en stång klädd med löv och blommor och som reses och dansas runt vid en viss tidpunkt under festliga former, ofta på midsommarafton. Ordet majstång kommer inte från månaden maj utan från ordet maja, som betyder ”att smycka med löv”.

Det finns en vida spridd föreställning som handlar om att midsommarstången representerar en fallossymbol och en kvarleva av uråldrig fruktbarhetsdyrkan. Det stämmer dock inte alls, enligt Nordiska museet.

Så gör du en midsommarstång

Det här behöver du för att bygga en egen midsommarstång på midsommarafton:

1. Två stadiga pålar. Enligt traditionen ska den enda vara två meter lång och den andra, den korsande, hälften så lång. Men det går utmärkt att bygga mindre stänger.

2. Grönska och blommor. Du behöver björkris och blommor samt ståltråd att binda samman allt med. Vissa använder också blågult band att linda kring allt. t

Annons

3. Verktyg. Såg, hammare, spik, avbitartång och ett spett (för att göra ett hål i marken med) är det du behöver.

Så, hur gör man då? Kapa pålarna till önskad längd. Spika ihop dem som ett kors och klä sedan stången med björkris och blommor. Därefter gör du två kransar (guide finns här) och hänger på stången. Antingen träs de över korset eller fästs med ståltråd, band eller snöre.

När du smyckat stången och fäst kransarna är det så dags att resa stången. Gör först ett hål i marken, eventuellt med hjälp av ett stålspett, och slå ner ett stolpspjut. Fäst stången ordentligt i stolpspjutet för att ge din midsommarstång ett stabilt och bra fäste i marken.

Hur ser en midsommarstång ut?

Nedan har vi samlat några olika midsommarstänger – för inspiration. Vilken blir din favorit?

Annons
Annons
SE OCKSÅ: Så gör du en vacker midsommarkransBrand logo
SE OCKSÅ: Så gör du en vacker midsommarkrans
Annons