Pajer till sommaren.
1:09

Efter reklamen: Pesto med twist - mästerkocken Christin Kashou tipsar

(1:09)

Tomatpaj med senap och squash

(4 portioner)

Tomatpaj med senap och squash.

Smördeg som botten ger extra sprödhet, men det går bra med vanlig pajdeg. Du kan självklart också göra egen smördeg.

Betina Hastoft

1 rulle smördeg, kyld

5 msk dijonsenap

150–200 g riven ost

250 g tomater

1 liten squash

2 msk olivolja till stekning

½–1 tsk salt

1 tsk nymald svartpeppar

1 avlång pajform eller en rund, 24 cm diam

smör till formen

Till servering

färsk basilika

Gör så här

1.Sätt ugnen på 180°. Lägg smördegen i en smord pajform och skär till kanterna. Pensla degen med dijonsenap och häll i osten.

2.Skölj och skiva tomater och squash. Stek squashskivorna i lite olja på båda sidor, gärna i grillpanna. Fördela dem i formen.

3.Lägg en skiva tomat på varje squashskiva, lite omlott. Droppa över olivolja. Salta och peppra.

4.Grädda pajen i ugnen i cirka 20 minuter tills kanterna är gyllenbruna. Toppa med färsk basilika vid servering.

Tips: Om du inte är förtjust i senap kan du utesluta den, eller byta den mot pesto.

Uppdatera din påskmeny med 5 rätter – stor receptguide!

Räkrutor på smördeg

(4 portioner)

Räkrutor på smördeg.

De läckra rutorna gör sig bra som förrätt eller mindre huvudrätt med en god sallad till.

Betina Hastoft

1 kyld smördeg, ca 250 g

1 ägg till pensling

½ kruka körvel

½ kruka dill

3 dl lätt crème fraiche

1 ekologisk citron

½ tsk salt

nymald svartpeppar

400 g skalade räkor

2 mogna avokador

Gör så här

1.Sätt ugnen på 225°. Skär smördegen i rutor, 8x6 cm, lägg på plåt med bakplåtspapper och pensla dem med uppvispat ägg. Om du använder frysta plattor kan du kavla dem lätt först.

2.Pricka degen med gaffel och baka i ugnen i 8 minuter tills rutorna är spröda och gyllenbruna. Låt svalna på galler.

3.Hacka körvel och dill och blanda med crème fraiche. Finriv citronskalet och blanda ner. Smaka av med salt och peppar.

4.Dela, kärna ur och gröp ur avokadorna och skär i fina skivor. Bred lite crème fraiche på smördegsrutorna och lägg avokadon på. Droppa över saft från citronen och toppa med räkor. Servera genast, med resten av dressingen vid sidan om.

Filodegspaj med svamp och timjan

(6 portioner)

Filodegspaj med svamp och timjan.

Spröd filodeg får en krämig och smakrik fyllning. Svampsorterna kan du variera efter säsong, smak och plånbok.

Betina Hastoft

5 ark filodeg

50 g smör

2 schalottenlökar

150 g portabellosvamp

200 g shiitakesvamp

150 g ostronskivling

½ kruka färsk timjan

salt och nymald peppar

1 dl vispgrädde

200 g lätt crème fraiche, 2 dl

2 ägg

40 g pinjenötter

smör till formen

Gör så här

1.Lägg ut filodegsarken på en skärbräda och täck med en ren, fuktig kökshandduk. Smält smöret och pensla varje ark med smör. Lägg i en smord ugnsform, 30x40 cm.

2.Skala och hacka schalottenlöken. Skölj och ansa svampen. Stek lök och svamp i smör och krydda väl med timjan, salt och peppar. Fördela svampblandningen på filodegen.

3.Sätt ugnen på 180°. Vispa ihop grädde, crème fraiche och ägg. Salta och peppra. Häll äggblandningen över svampen. Strö över pinjenötterna.

4.Grädda pajen i ugnen i 35–40 minuter tills fyllningen stelnat och filodegen är gyllene och spröd. Servera direkt, gärna med en sallad.

Grova portionspajer med getost och spenat

(6 portioner)

Grova portionspajer med getost och spenat.

Om du inte tycker om getost går det bra med fetaost.

Betina Hastoft

Pajdeg

100 g kylskåpskallt smör

120 g vetemjöl, 2 dl

60 g grahamsmjöl, 1 dl

100 g grekisk yoghurt, 10%, 1 dl

6 små portionsformar

smör till formarna

Fyllning

200 g färsk spenat

2 ägg

1½ dl vispgrädde

2 msk hackad bladpersilja

2 vitlöksklyftor

1 tsk salt

1 tsk nymald svartpeppar

110 g getost

3 stjälkar färsk rosmarin

1 tsk rosépeppar

Gör så här

1.Tärna smöret. Blanda de båda mjölsorterna och nyp ihop dem med smöret till en smulig deg. Tillsätt yoghurten och jobba ihop till en deg. Plasta in degen väl och låt vila i kylskåp i minst en timme.

2.Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på mjölat bord och fördela den i portionsformarna. Pricka botten med en gaffel. Fyll formarna med torkade bönor eller linser och lägg ett ark aluminiumfolie överst. Förgrädda i ugnen i cirka 8 minuter.

3.Fyllning: Skruva upp ugnstemperaturen till 225°. Skölj spenaten och ta bort de grövsta stjälkarna. Koka spenaten hastigt i lättsaltat vatten i 1 minut. Låt rinna av i en sil och svalna. Hacka persiljan.

4.Vispa ihop ägg och grädde och vänd ner spenat, persilja, pressad vitlök, salt och peppar. Fördela fyllningen i pajformarna, lägg en skiva getost i varje och toppa med plockad rosmarin.

5.Grädda i ugnen i cirka 12 minuter. Strö över lite mortlad rosépeppar.

Tips: Små pajer är superfina på buffén eller på picknicken.

Potatispaj med pesto och skinka

(4 portioner)

Potatispaj med pesto och skinka.

Bottnen består av färdiga naanbröd, så att du kan fokusera på toppingen.

Betina Hastoft

250 g kokt, kall potatis

1 kruka färsk basilika

1 dl olivolja

30 g pinjenötter

1 tsk salt

nymald peppar

4 naanbröd

Till servering

200 g parmaskinka

2 tsk svarta sesamfrön

Gör så här

1.Sätt ugnen på 200°. Skiva den kokta potatisen.

2.Mixa basilika, olivolja, pinjenötter, salt och peppar till en pesto i en mixer eller minihackare.

3.Bred peston på naanbröden och lägg på potatisen. Baka i ugnen i cirka 10 minuter så att bröden blir varma och lätt frasiga.

4. Fördela skinka på varje bit och strö över sesamfrön.

Tips: Potatisen ska vara kokt i förväg, gärna dagen innan.

Text: Camilla Zarah Lawes & Julie Hey

0:39

Efter reklamen: Enkel påsktårta med hallonmousse och kokos

(0:39)