Trendar: InredningMat och dryckResor

Så håller du kläderna fräscha – utan att tvätta

13 mar, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT
Att tvätta kläderna för ofta kan slita på plaggen, och drar dessutom upp elräkningen.
Nu delar tvättexperten Kathleen Bell med sig av smarta knep för att hålla kläderna fräscha – utan att du behöver tvätta dem!
Annons
5 saker som drar mest el i hemmetBrand logo
5 saker som drar mest el i hemmet

Ofta tvättar vi kläder lite i onödan – de känns sunkiga efter en användning och kastas direkt in i tvättmaskinen. Men att hela tiden tvätta kläder gör att de inte håller lika länge, och ju oftare tvättmaskinen går där hemma, desto högre blir också elräkningen.

I en intervju med Daily Express delar tvättexperten Kathleen Bell med sig av olika smarta knep som gör att kläderna håller sig fräscha utan att du behöver tvätta dem för jämnan.

Undvik halvtomma maskiner

Att låta halvtomma maskiner gå bara för att du vill tvätta några enstaka plagg är slöseri med både energi och tvättmedel.

– Du ska få plats med en handflatas bredd mellan toppen på tvätten och insidan av tvättmaskinens tak. Mer utrymme än så betyder att maskinen inte är full, men har du mindre utrymme än så kan maskinen inte få rent tvätten.

Annons

Lite ånga gör susen

När du stryker eller steamar nytvättade plagg kan de vara på sin plats att använda samma verktyg till att fräscha upp använda plagg med. Ångan gör att plaggen känns mindre sunkiga, och det är ett snabbt knep som inte kräver så mycket energi.

Punkttvätta fläckar

En vanlig anledning till att plagg hamnar i tvättkorgen är att man har spillt något på dem, men ofta går det faktiskt att rengöra bara fläcken och slippa tvätta hela plagget. Skrapa bort resterna från fläcken och blötlägg sedan fläcken med kallt vatten. Varmt vatten kan göra att fläcken bara blir mer ingrodd.

Läs instruktionen till tvättmaskinen

Att veta exakt hur ens tvättmaskin fungerar kan spara en tusentals kronor om året menar Kathleen. Många känner nämligen inte till de olika energisparande programmen som deras maskiner har.

– Att tvätta på rätt temperatur hjälper inte bara till att spara energi, men kan också göra att kläderna håller sig snygga längre. Många tvättmedel fungerar lika bra, och i vissa fall till och med bättre, på lägre temperaturer, då för varmt vatten kan påverka enzymerna i dem som löser upp fläckar.

Annons