Därför är det viktigt att tvätta dina lakan ofta
1:24

Efter reklamen: Därför är det viktigt att tvätta dina lakan ofta

(1:24)

Slå på ljud

Att få sova gott står högt upp på mångas listor för att må bra i vardagen – en dålig natts sömn kan förstöra en hel dag. I vissa skeden av livet, när man exempelvis har småbarn, är det naturligt att vi får sova mindre, men i andra fall kan vi undra över vår bristande sömn och vad den beror på.

Något som kan spela in i hur vi sover och påverka mer än vi anar är vilka lakan vi sover i. Att ha rena lakan gör nämligen stor skillnad, menar experten Malik Karman, skriver The Sun.

En vanlig vuxen människa tappar ungefär 1,5 gram döda hudceller varje dag, och mycket av det hamnar på just våra lakan. Hudflagorna attraherar kvalster som lever både på huden och på sängkläderna, och är man allergiskt lagd kan det leda till hosta, nysningar och röda, kliande ögon.

7 saker vi trodde höll hela livet – men som har ett bäst före-datum

Så ofta borde du tvätta dina lakan

Malik menar att lakan, påslakan och örngott bör tvättas en gång i veckan för att undvika att för mycket avlagringar byggs upp. Han uppmuntrar också till att tvätta huvudkudden var fjärde till sjätte månad, men att det då är viktigt att dubbelkolla så att kudden faktiskt går att tvätta i maskin.

– En tumregel är att en kudde som kan fluffas upp också går att tvätta i maskin, såsom fjäderkuddar eller kuddar med rivet skum. Men det är viktigt att dubbelkolla, säger han.

Smarta tvättknepen som gör livet enklare

Kuddarna suger åt sig av svett och hudens naturliga oljor under natten, och att sova på ett smutsigt örngott kan påverka hälsan i längden.

– Effekten av att inte tvätta örngottet behöver inte vara så stor, utan mer vara att den som sover märker att den får mer finnar i ansiktet eller att kudden luktar konstigt. Men det finns också personer med allergier som kan märka att de får mer symptom, som påverkar deras livskvalitet.

Mest läst