Grönsakspasta eller grönsaksnudlar är inte bara trendigt utan också gott och dekorativt. ”Pastan” kan du göra på allt från zucchini – så kallade zoodles – till gurka, sötpotatis, rödbetor, morötter, butternut pumpa, paprika, rödkål eller kanske kålrabbi. I princip är det bara fantasin som sätter gränser.

Grönsakspasta av zucchini, morot, palsternacka, gurka, potatis och rödbeta. Grönsakssvarven på bilden finns att köpa i vår webbshop.

Pastan kan skapas genom att använda en osthyvel eller mandolin. Den som vill göra sitt eget blomkålsris kan använda matberedare eller kniv.

Vill du ha dina grönsaker i klassisk spaghettiform gör du bäst i att använda en grönsakssvarv eller spiralizer. Verktyget finns i en mängd olika varianter, prisklasser och utföranden. Från de allra enklaste som drivs med handkraft, till mer kraftfulla varianter som är mer matberedarlika.

Handdriven grönsakssvarv från vår webbshop.

De mindre modellerna passar sig ofta bättre för grönsakspasta av morot, zucchini, aubergine eller gurka. De större kan ofta också svarva betydligt hårdare grönsaker och rotfrukter.

Flera butikskedjor säljer också färdigsvarvade grönsaker i påse.

Hur tillagar man bäst sin grönsakspasta?

Till skillnad mot ”vanlig” torkad pasta är tillagningsmetoderna för grönsakspasta desto fler.

Bloggaren Åse Falkman Fredrikson brukar laga zoodles. Efter att ha strimlat zucchinin lägger hon den i ett durkslag, kokar upp vatten med lite salt och häller sedan det kokande vattnet över ”pastan” för perfekt al dente-konsistens.

Kostrådgivaren Annika Malm tipsar om att låta zucchinipastan sjuda i lättsaltat vatten under ett par minuter. Häll sedan av vattnet, men låt grönsakspastan ligga kvar i kastrullen och ånga av.

Zoodles går även att tillaga i stekpanna tillsammans med lite olja. En till två minuter brukar vara lagom för att de ska bli klara.

Zucchini spaghetti i stekpanna med tomat och räkor.

Zucchini-spaghetti tillsammans med räkor och tomater. Bild: Shutterstock/IBL

Zoodles kan också lagas mikron i 30 till 60 sekunder.

För grönsakspasta som har en mer fast konsistens som sötpotatis, butternut squash, kålrabbi och olika betor är det oftast enklast att tillaga grönsaksspaghettin i ugnen. Sätt ugnen på 200 grader, lägg grönsakspastan på en plåt och ringla över lite olivolja, salt och eventuella kryddor. Låt sedan grönsakspastan baka i ugnen i ungefär tio minuter för al dente.

Grönsakspasta går också utmärkt att äta rå!

Webb-tv: Så använder du en grönsakssvarv

Hur länge håller grönsakspasta?

Färdigsvarvad grönsakspasta håller ett par dagar i kylskåpet. Grönsakssvarven på bilden finns i vår shop.

Fördelen med ”vanlig” torkad pasta är att den kan stå i skafferiet nästan hur länge som helst. Men även zoodles går att förbereda. Använd en stor plast- eller glasbehållare, täck botten med hushållspapper och lägg sedan den färdigsvarvade grönsakspastan i och förvara i kylen. Där håller den i två till tre dagar, skriver Lisa Bryan som driver sajten Downshiftology.

Hur mycket zoodles behövs per person?

Zoodles eller grönsakspasta av zucchini

Zoodles. Bild: Shutterstock/IBL

Beräkna att varje person kommer att äta en medelstor zucchini. Men kom också ihåg att det ofta är lättare att svarva stora än små zucchinis.

Superhackare och grönsakssvarv: Beställ direkt från oss

Läs också: 17 supersmarta köksprylar vi inte klarar oss utan