Kändisar som Anitha Clemence och Agneta Sjödin reagerar på branden i Notre Dame.

Måndagen den 15 april utbröt en massiv brand i anrika Notre-Dame i Paris, Frankrike. Orgeln, det runda rosettfönstret, Ludwig IX:s dräkt och en bit av Jesu törnekrona räddades mirakulöst undan lågorna. Hur mycket som i övrigt kommer att kunna restaureras är fortfarande oklart, men mycket har totalförstörts.

Världens ledare och kändisar tog till Twitter i bestörtning. För även om våra sympatier går till Frankrike så är det som Europeiska kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker, skriver:

”Notre-Dame tillhör hela mänskligheten.”

Carl Bildt (M) fick domedagskänslor och twittrade: ”Det känns som alltings slut. Europa gråter.” Och Margot Wallström (S) hyllade brandmännen som kämpade tappert.

Donald Trump kommenterade branden genom flera tweets, bland annat undrade han om det inte gick att vattenbomba katedralen från luften och uppmanade president Macron att han ”måste agera fort”.

Kändisarnas reaktioner

Men det var inte bara världsledare och politiker som sörjde katedralen. Det gjorde även skådespelare, författare och artister. Idris Elba twittrade till exempel: ”Jag kan inte ta in det som händer med Notre-Dame.”

Och Cher uttryckte också sin förtvivlan och hjärtesorg:

Anne Hathaway skrev i ett inlägg på Instagram att hon vet att lågor inte kan minska katedralens helighet, men ändå gråter hon när hon ser Notre-Dame i brand. Och modedesignern Diane Von Furstenberg skrev: ”800 år av historia… Världens skatt… Quasimodo, Esmeralda… Victor Hugo… allting upp i rök. Så, så sorgligt.”

Svenska kändisar minns

Men även svenska kändisar minns och sörjer Notre-Dame. Edward Blom skriver på Twitter att han gråter, och Anitha Clemence skriver så här:

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Johanna Frändén har bott och verkat i Paris länge, och genom flera nationella tragedier:

Hollywood-frun Gunilla Persson minns tillbaka på de gånger hon varit där tillsammans med sin dotter, och berättar att hon själv varit med om hemska bränder ett par gånger i sitt liv.

”Jag hatar bränder. Erika och jag har ju varit med om två, den första i skyskrapan på 72nd street på Manhattan (mitt hem i 25 år) och den andra för två år sedan här i Pacific Palisades”, skriver hon.

Jessica Almenäs är även hon ledsen över händelserna i Paris, och Agneta Sjödin har lagt upp en bild från när hon besökte katedralen tillsammans med Paulo Coelho.

 

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Och Katarina Wennstam lade upp ett starkt klipp på parisare som sjunger psalmer samtidigt som katedralen brinner en bit bort:

Läs mer:

12 riktigt Instagram-vänliga hotell i Paris

Inredningsbutikerna i Paris som är värda ett besök

Mest läst