Trendar: InredningMat och dryckResor

Torka sängkläderna utan att de trasslar ihop sig – enkla knepen

23 jan, 2023 
AvJosefin Westin
FotografTT, TIKTOK
lakan torktumlare
Vi har alla upplevt det när tvätten blir till en enda knut.
Här är lösningen på hur din sängkläder inte trasslar ihop sig till en boll i torktumlaren.
Annons
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecialBrand logo
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial

Det är många som passar på att torka sin tvätt i torktumlaren under vinterhalvåret men även annan tid av praktiska skäl. Men det finns ingenting mer irriterande än när tvätten trasslar ihop sig.

Här är bästa tipsen på hur du kan stoppa sängkläderna från att trassla ihop sig med den övriga tvätten.

Skaka ur tvätten

De flesta av oss drar ur tvätten från tvättmaskinen och stoppar in den direkt i torktumlaren. Din tvätt kan redan vara ihoptrasslad, skrynklig och tvinnad innan ens torktumlaren startat – och riskerar att bli ännu mer till en knut.

Skaka i stället ur varje plagg när du plockar ur tvättmaskinen och koppla loss lakan, örngott och andra plagg från varandra innan du lägger dem i torktumlarens trumma.

Annons

Använd torkbollar

Så kallade torkbollar kan hjälpa till att separera din tvätt så att den kan röra sig lättare runt i torktumlaren. Torkbollar sägs både påskynda torktiden, spara el och pengar. Det finns olika torkbollar att välja mellan i olika material som i exempelvis plast men också merinoull.

Torktumlare torka sänkläder

Överfyll inte torktumlaren

Om dina sängkläder inte har tillräckligt med utrymme för att cirkulera ökar risken för att de trasslar ihop sig. Så om du har tvättat en stor omgång tvätt, frestas inte att stoppa in allt i torktumlaren på en gång. Dela i stället upp tvätten och torka i flera omgångar. Det kan kännas mer ansträngande till en början men kommer i långa loppet spara mer tid eftersom varje omgång tvättar mer effektivt och du behöver inte dra isär halvfuktiga tvinnade sängkläder.

Annons

Knäpp påslakan

Som vi alla vet så kan den stora öppningen på påslakanen svälja massa tvätt och innehålla ytterligare knutar av tvätt som dessutom är fortfarande fuktig. Undvik detta genom att se till att knapparna är knäppta. Det kommer avskräcka dem från att sluka dina sängkläder.

Torka inte mindre plagg samtidigt

Undvik att lägga små saker som strumpor, kökshanddukar eller babykläder i torktumlaren tillsammans med dina sängkläder. Det är annars oundvikligt att du måste fiska upp dem ur ett örngott i slutet av en torkomgång.

Testa i stället att torka alla dina små hushållstextiler tillsammans – så blir de stora sängkläderna torra och skrynkelfria på nolltid.

Skrynkelfria lakan

Ska du köpa ny torktumlare?

När det är dags att köpa en ny torktumlare vet vi vad du ska hålla ögonen öppna efter. Det finns nämligen torktumlare som kan ändra riktningen i vilket trumman snurrar, med några minuters mellanrum, vilket bör minimera trasslig och skrynklig tvätt.

5 saker som drar mest el i hemmetBrand logo
5 saker som drar mest el i hemmet
Annons