Trendar: InredningMat och dryckResor

Så svalkar du ner ditt hem i hettan – utan AC

17 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
När det är varmt ute är det viktigt för de flesta av oss att vårt hem hålls så svalt som möjligt.
Många i Sverige lever utan luftkonditionering, men det finns enkla knep som gör att du inte överhettas i ditt hus eller lägenhet.
Här är bästa tipsen för att hålla svalkan i hemmet!
Annons
VIDEO: Så klarar du en värmeböljaBrand logo
VIDEO: Så klarar du en värmebölja

I Sverige är vi många som lever i hem utan luftkonditionering, något som kan vara jobbigt under heta sommarmånader. Att försöka hålla lägenheten, huset eller stugan så sval som möjligt under en värmebölja kan vara som ett heltidsjobb – men det finns vissa knep för att hålla hemmet så svalt som möjligt.

Öppna fönster när det är svalare ute

När det är som varmast under dagen gör du bäst i att hålla fönstren stängda – att hoppas på att få in en sval bris gör att du mest får in luft som är varmare än den du redan hade. Men när det blir svalare på kvällarna och nätterna kan det vara bra att öppna fönstren. Om du har en fläkt kan du ställa den vid ett fönster för att snabbare blåsa in den svala luften i hemmet.

Annons

Svalka luften med en hemmagjord AC

Även om du inte har en riktigt luftkonditionering så kan du bygga en improviserad variant med en vanlig fläkt. Häng en handduk dränkt i kallt vatten, en skål med isbitar eller petflaskor med kallt vatten framför fläkten, så kommer luften som fläktas runt snabbt att kylas ner.

Använd inte ugnen

Ingen är väl särskilt sugen på ugnsbakad mat mitt under en värmebölja i vilket fall, så undvik att använda ugnen när det är som varmast – den värmer upp köket mer än du kanske tänker på.

Stäng av onödiga husgeråd

Tvättmaskin, diskmaskin och torktumlare genererar mycket värme när de används, så vill du hålla temperaturen nere i hemmet så gör du bäst i att undvika att använda dem när det är som varmast. Även mindre elektriska föremål som mixer eller mobilladdare genererar en del värme.

Stäng dörrar

Minimera området som behöver svalkas ner genom att stänga dörrar till rum som inte används.

Dra ner persiennerna

Det kan låta självklart, men att hålla solljuset borta är ett viktigt steg för att svalka ner hemmet. Dra ner persiennerna och dra för gardinerna för att rummet ska värmas upp så lite som möjligt av solstrålarna.

Källa: Real simple.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

SE OCKSÅ: Fem favoriter från Femina: skönhetstips i värmenBrand logo
SE OCKSÅ: Fem favoriter från Femina: skönhetstips i värmen
Annons