Trendar: InredningMat och dryckResor

Du kan ha tvättat dina handdukar fel – experten listar vanligaste missarna

21 apr, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografShutterstock
Har du tvättat dina handdukar fel i alla år?
Två städexperter avslöjar skadliga felet som många gör – och hur du undviker dem!
Annons
Så torkar du tvätten snabbt - se de supersmarta knepenBrand logo
Så torkar du tvätten snabbt - se de supersmarta knepen

Visst älskar man smarta hacks som tidseffektiviserar tråkiga hushållssysslor, men dessvärre är den enkla vägen inte alltid den bästa vägen. Något som är sant när det kommer till tvätt av dina handdukar.

Att tvätta dina handdukar tillsammans med annan tvätt kan nämligen vara skadligare än du tror.

Därför ska du tvätta dina handdukar separat från övrig tvätt

I en intervju med tidningen Southern Living delar två professionella städexperter förklarar varför och delar med sig av sina bästa tips.

1. Olika program för olika material

De olika programmen på din tvättmaskin finns där av en anledning. Amerikanska Taylor Matthews, ägare av städföretaget Sparkling Queens, förklarar vilka risker du tar om du kör dina handdukar med din vanliga tvätt.

Annons

– Dina handdukar kommer att släppa ifrån sig ludd och andra fibrer, som förstör dina kläder, förklarar hon och fortsätter:

– Handdukar ska köras på ett grövre program, utan sköljmedel, i högre temperatur. Olika program gäller också för torktumlaren. Handdukar tar väsentligt mycket längre tid att torka, och om du kör dem tillsammans med dina kläder, riskerar du att kläderna krymper.

2. Tänk på centrifugkraften

Handdukar kan orsaka skada på dina kläder under tvätten.

– De är tillverkade i grövre textilier och när de tvättas tillsammans med skirare tyger, som inte väger lika mycket, kan handdukarna skada dem. De tunga handdukarna vrider sig enkelt runt de lättare tygerna med hjälp av tvättmaskinens centrifugkraft, berättar TikTok-influencerns Stephanie Booth, som specialiserat sig på att dela med sig av organisations- och städtips. Hon fortsätter:

– De lättare tygerna riskerar stretchas ut och tappa formen. Sömmar kan också spricka om du har otur.

Annons

3. Bakterier och fläckar överförs

Det finns ett annat starkt argument för att inte tvätta dina handdukar med din övriga tvätt. Argumentet stavas bakterier.

– Smutsiga handdukar som använts för att torka upp mat, torka husdjur eller utföra andra ”kladdiga” sysslor i hemmet vill du inte tvätta tillsammans med din kläder eller sängkläder. Det finns en risk för att bakterier och fläckar från handdukarna överförs till dina andra textilier i maskinen.

Tänk även på att dina olika handdukar – kökshanddukar, duschhanddukar och städhanddukar – kanske också behöver separeras från varandra. Det finns tyvärr ingen allround-lösning som passar alla handdukar.

tvättmaskin tvättprogram välj rätt
Genom att separera dina handdukar från övrig tvätt, kan du faktiskt förlänga livstiden på dina textilier och förhindra bakterier från att spridas.

Städexperternas bästa tvättips för handdukar

Så hur ska man då tänka för att lyckas? Här kommer några tänkvärda tips.

Annons

1. Vattnets temperatur och hårdhet

Booth berättar att vit tvätt ska tvättas i varmare temperatur än färgad tvätt.

– Om du har ”hårt vatten” i din maskin kan du hälla 1/2 kopp bikarbonat direkt i trumman för att mjuka upp vattnet. Det är ett skonsamt alternativ till sköljmedel. Och funkar dessutom bättre, säger Booth.

2. Tvättmaskinens kapacitet är lägre än du tror

Vidare förklarar Matthews att även om det är viktigt att fylla din maskin, så är kapaciteten oftast lägre än man tror när det kommer till handdukar. När de tunga tygerna blir blöta blir de ännu tyngre och påverkar tvättmaskinens kapacitet. När du tvättar handdukar i frotté kan du tänka att du fyller trumman till hälften.

– Om du laddar din maskin för ambitiöst kan inte handdukarna röra sig fritt i maskinen. Då blir tvätten inte ren, sömmar kan spricka och din tvättmaskin kan även ta skada eftersom den tvingas arbeta hårdare, säger hon.

Annons

Hon rekommenderar även tvättbollar i torktumlaren för att korta ner torktiden av dina handdukar och spara på dina maskiner.

3. Dosera rätt

Hon poängterar också att det är viktigt att ta reda på kapaciteten för att veta hur mycket tvättmedel du ska använda.

Överanvändande av tvättmedel gör inte tvätten renare, det kan faktiskt ha motsatt effekt eftersom medlet kan lämna spår på dina textilier.

Lite ättika i tvättmedelsfacket kan hjälpa till att minska tvättmedelsfläckar på dina textilier, samt hjälpa till att hålla färgerna fräscha längre.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons