Trendar: InredningMat och dryckResor

5 smarta städknep för oss som inte orkar städa

18 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
De flesta vill ha det fint och rent hemma – men alla orkar kanske inte med ansträngningarna som krävs.
Då är det tur att det finns smarta knep som gör det lättare att hålla snyggt, samtidigt som man har energi över till annat!
Annons
Ekohemmet: Så gör du en egen odörsprayBrand logo
Ekohemmet: Så gör du en egen odörspray

Att städa och organisera i hemmet är nödvändigt, men inte så roligt – ofta finns det ju tusen saker man hellre skulle göra än att damma, skura eller plocka undan. Men det finns smarta knep för oss som hellre ägnar livet åt annat än städning, som gör det lättare att hålla hemmet i fint skick. På så sätt kan du lägga mer tid och energi på annat som är mycket roligare.

Här är fem enkla tips på städningsgenvägar som gör livet så lättare!

Folie är din bästa vän

Att använda sig av plastfolie och aluminiumfolie är det bästa knepet för den som vill ha ett lättstädat kök. Slipp skrubba pannor och ugnsformar genom att klä in dem i alumiumfolie eller bakplåtspapper innan du lagar mat. Plastfolie kan du ha som grund i skålar och tallrikar när du håller på med kall mat, och när du är klar tar du bort folien och det hela blir mycket lättare att städa.

Annons

Låt micron städa sig själv

Finns det något tråkigare än att städa micron? Den blir lätt smutsig men är svår att städa ur. Men med det här knepet kommer det inte kännas lika jobbigt! Ta en skål som tål att micras, och fyll den med två koppar vatten och en halv kopp ättika. Kör detta sedan i micron på högsta värmen i tre minuter. Sedan är det bara att torka ur micron med en trasa, så kommer den vara skinande ren!

Plastpåsen på plats

Att städa upp i köket efter matlagning är så trist – när man lagat maten vill man ju bara äta och sedan göra något roligare. Att städa redan under matlagningen genom att ha en soppåse lättillgängligt på ett skåphandtag eller liggande på diskbänken kommer göra allt lättare, och köket ser inte ut som ett bombnedslag när du är klar.

Mörka handdukar

Hur många handdukar har man inte råkat förstöra med onödiga fläckar, som man sedan måste kämpa för att få bort. Det känns inte heller rimligt att behöva tvätta handduken varje gång det kommit lite mascararester på den. Köp i stället mörka handdukar som kommer se snygga och fräscha ut, tvätt efter tvätt.

Less is more

Vill du ha ett lättstädat hem är lösningen ganska enkel – ha mindre grejer. Ju färre prydnader och saker du har i hemmet, desto enklare kommer det vara att städa ytorna utan krångel, vilket i förlängningen gör att man drar sig mindre för själva städningen.

Annons