Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: InredningMat och dryckResor

Årets julklapp 2023 är sällskapsspelet – här är redaktionens 5 favoriter

16 nov, 2023 
AvCecilia Persson
FotografTt, Unsplash
Årets julklapp 2023 sällskapsspel
2023 ska vi ge bort sällskapsspel, enligt HUI som utser årets julklapp. Feminas redaktion har samlat 5 favoritspel som passar perfekt att ge bort och spela i jul.
Annons

För trettiosjätte året i rad har HUI utsett årets julklapp, som liksom tidigare år ska säga något om vår samtid. Tidigare år har man till exempel försökt att få människor att lägga ner skärmarna när man 2019 utsåg mobillådan till årets julklapp, och 2022 tog man fasta på det oroliga världsläget när man valde det hemstickade plagget. Även i årets motivering tar HUI upp oron och de ekonomiska utmaningarna som anledningar till valet av årets julklapp, som 2023 alltså är sällskapsspelet.

– Sällskapsspel är en klassisk julgåva som nu återupptäcks av nya generationer. I en omvärld präglad av krig, våld och ekonomiska svårigheter blir sällskapsspelet en möjlighet att för en stund koppla bort världen utanför och istället uppleva samvaron med nära och kära. Sällskapsspelen står för trygghet men också för eskapism och utveckling, säger HUI:s vd Emma Hernell i ett pressmeddelande.

Bästa sällskapsspelen

Frågespel, charader och en variant av klassikern Monopol – här är fem personliga rekommendationer från Feminas redaktion på spel att ge bort i julklapp eller börja spela redan nu.

Annons

1. När då då?

Aino Oxblod, reporter på Femina:

– I När då då? ska du placera ut olika händelser på en tidslinje – dog Gustaf V före eller efter andra världskrigets slut? Ett spel som är enkelt att förstå och väldigt roligt att spela, även över generationsgränserna!

2. Smart10

Margareta Gotthardsson, redaktionschef på Femina:

– Detta spel är roligt för alla åldrar – alla från tonåringar till vuxna kan spela tillsammans (det finns dock även en barnvariant). Ett perfekt spel att ta med på resor eller till middagen med vännerna eftersom det är kompakt och någorlunda litet.

Annons
Smart 10 spel för olika åldrar
Klicka på bilden för att komma direkt till spelet.

3. Hint

Michelle Lannerhjelm, moderedaktör på Femina

– Hint är verkligen mitt go to-spel när jag får gäster! När jag spelar vissa spel så känner jag snabbt att jag kan bli rastlös – men det händer inte med Hint. Det är en blandning mellan, charader, med andra ord, nynna och rita. Kan ju definitivt säga att det uppstår en del skrattattacker under kvällen.

Annons
Kan du ta en hint spel
Klicka på bilden för att komma direkt till spelet.

4. M.I.G

Cecilia Persson, shoppingredaktör:

– Även om sällskapsspel i 9 fall av 10 leder till tävlingsinriktat tjafs i vår familj så har det här frågespelet ändå varit ett roligt inslag på allt från kräftskivor till mellandagarna. Här finns frågor i olika kategorier att svara på, så att alla får briljera på området just de har bäst koll på. Dessutom är reglerna enkla och spelet går relativt fort att spela klart, och så finns det i många olika upplagor och varianter.

Annons
M.I.G frågespel
Klicka på bilden för att komma direkt till spelet.

5. Monopoly Deal

Stina Meyerson, digital redaktör på Femina:

– Monopoly Deal är utan tvekan det bästa sällskapsspelet i min ägo, och de närmsta åren har jag också gett bort otaliga kortspel som nu uppskattas även hemma hos vänner och familj. Principen är detsamma som i det klassiska Monopol-spelet; det handlar om att samla tomter, bygga hus och tjäna pengar. Men kortspelet löser två vanliga problem som många upplever med det klassiska spelet: man spelar klart på 15–20 minuter och behöver inte sitta i timmar, och vad som helst kan faktiskt hända oavsett vem som ser ut att ha övertaget eftersom korten erbjuder flera ”plot twists”. Att spelet är behändigt att ta med på resor och utflykter är också ett stort plus. I vinter packar jag med Monopoly Deal till såväl fjällen-resan som till fikan på stan!

Annons

Fler roliga sällskapsspel

Här är fler sällskapsspel att spela med barnen, partnern, kompisarna och andra.

Therapy

Ett annorlunda spel där du flyttar din terapisoffa runt spelplanen genom att svara på frågor om dig och dina medspelare. Läs mer och köp spelet här (reklamlänk).

Klicka på bilden för att komma direkt till spelet.

På spåret

Placera er själva i dressinen och första klass och gör er egen fredagsunderhållning med det här spelet, som är uppbyggt på samma sätt som det populära tv-programmet. Läs mer och köp spelet här (reklamlänk).

Annons
Klicka på bilden för att komma direkt till spelet.

Noll till hundra

En annan variant av M.I.G-spelet är detta spel där det rätta svaret alltid är en siffra mellan noll och hundra och där den som gissar närmast vinner. Läs mer och köp spelet här (reklamlänk).

Klicka på bilden för att komma direkt till spelet.
Tips på klappar till julklappsspelet – Allt under 100 krBrand logo
Tips på klappar till julklappsspelet – Allt under 100 kr
Annons