Trendar: InredningMat och dryckResor

Dolda delen av tvättmaskinen du säkert glömt att rengöra: ”Mögel och smuts”

14 apr, 2023 
Tvättmaskinsfack och kvinna som tvättar.
Det finns ett utrymme på din tvättmaskin som kan ansamla mängder av orenligheter, utan att du känner till det.
Tvättmaskinens dolda skrymsle kan gömma undan en hel härd av smuts och mögel – och att det är ett ställe som går att (och bör) städas har chockerat många.
”Det är hemskt att tänka på all mögel som finns i en maskin som ska göra saker renare – inte smutsigare”, skriver Emma Rosemurgey, som upptäckt den otäcka gömman.
Annons
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljönBrand logo
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljön

På senaste tiden har städknep spridits som en löpeld på sociala medier. Kanaler såsom Facebook, Instagram och TikTok fullkomligt badar i klipp och inlägg som har med städning att göra – vilket har resulterat i att många i dag är mycket mer medvetna om hur de kan rengöra sina hem.

Men trots den ökade kunskapen finns det fortfarande vissa saker som få känner till, som exempelvis osynliga gömmor som kan rymma mycket smuts.

Ett sådant ställe som många ofta glömmer eller inte ens vet om att de kan städa är ett skrymsle i tvättmaskinen, som för närvarande kan vara ett riktigt paradis för smuts och mögel att frodas i, i din maskin.

Ett inlägg i städgruppen Cleaning tips and tricks på Facebook som visar upp det dolda utrymmet har chockerat många, då de flesta inte kände till att det var ett ställe som man bör rengöra.

Annons

Dolda utrymmet i tvättmaskinen som kan samla smuts

I Facebook-gruppen visar städexperten Faith Earle visar upp delen av tvättmaskinen som de allra flesta förbiser när det kommer till städning.

Genom att hålla in en liten knapp ska nämligen behållaren i tvättmedelsfacket gå att dra ut, vilket kan blotta en möjlig smutshärd bakom och undertill. Många rengör själva behållaren i sig, men glömmer att utrymmet som den sitter i kan bli minst lika ofräscht.

”Hur i hela världen visste jag inte att det här facket går att ta ut?!”, skriver Faith i gruppen och visar upp hur det ser ut i hennes tvättmaskin.

Utrymmet vid tvättmedelsfacket som är svart av smuts.

Utrymmet i städexpertens tvättmaskin var onekligen riktigt nedsolkat och svart av smuts, men tack vare den nya kunskapen kunde Faith lämna skrymslet skinande rent.

Emma drog ut facket: ”Skrämmande smutsigt”

I kommentarsfältet flockades fascinerade städentusiaster – och de flesta hade absolut ingen aning om det dolda utrymmet som man kan och bör rengöra på sin tvättmaskin.

Annons

En av de som inspirerats till att själv undersöka sitt tvättmedelsfack är skribenten Emma Rosemurgey. När hon med hjälp av knappen öppnade upp tvättmedelsfacket och tog sig en titt fick hon en otrevlig överraskning:

”Det var skrämmande smutsigt”, skriver hon i Mirror och fortsätter:

”Med hjälp av den lilla knappen kunde jag dra ut lådan helt och hållet och vad som var gömt bakom var en fruktansvärd ansamling av mögel och smuts”.

”Det är hemskt”

Vill du ha en helt ren tvättmaskin så är det kanske bäst att dra ut facket och undersöka hur det ser ut bakom och under det. För vem vill ha en ansamling av lort i sin tvättmaskin av alla ställen?

”Det är hemskt att tänka på all mögel som finns i en maskin som ska göra saker renare – inte smutsigare – men tills någon uppfinner en självrengörande tvättmaskin; låt oss sprida ordet om att tvättmedelsfacket går att rengöra”, skriver Emma.

Annons