Theresa tvättade inte bort sin mascara.
1:59

Efter reklamen: 3 hudvårdstips för dig med mogen hy

(1:59)

Oavsett om man har en avancerad hudvårdsrutin med flera steg eller bara tvättar ansiktet med tvål och vatten och kanske smörjer in med hudkräm, så ska det första steget alltid vara att tvätta bort sminket man haft på sig, innan det är dags att lägga sig i sängen och sova.

Australiska Theresa Lynch fick lära sig den hårda vägen vad som händer om man låter bli. Hon lät nämligen bli att tvätta bort sin mascara på 25 år, utan gick och lade sig med den på, och applicerade helt enkelt bara ny mascara på morgonen igen.

Theresa såg inte detta som ett problem – tills hennes ögon började protestera. En dag svullnade de upp, och Theresa upptäckte smärtsamma svarta klumpar inne i sina ögon. Det var överbliven mascara som hade borrat sig in på insidan av ögonlocken.

– De var så djupt inbäddade att partiklarna hade byggts upp på varandra. Jag hade så ont. Mina ögonlock var så svullna och tunga för att jag lät det vara under så lång tid, säger hon.

21 skönhetsknep alla klarar av – för finare hår, hud och makeup

Theresa uppsökte läkare – fick operera bort mascaran

Lynch fick uppsöka läkare när hon insåg att vanliga ögondroppar inte hjälpte mot smärtan. Där fick hon ett riktigt chockbesked av läkaren – mascaran som hon inte hade tvättat bort hade förkalkats djupt i hennes ögon, och hon tvingades genomgå en 90 minuter lång operation för att ta bort klumparna i ögonlocken.

– Det var minst sagt handikappande. Hon hade fått permanent ärrbildning i sina ögonlock och områdena kring hornhinnan, säger Theresas läkare, Dana Robaei.

Läkaren menar att de största riskerna med att sova med smink är att man får finnar och oren hy, men att Theresas fall är ett starkt bevis på vikten av att tvätta bort mascaran innan man somnar.

– Jag hade aldrig sett något liknande. Men det är en risk som många människor inte är medvetna om, säger Dana Robaei.

Så här såg insidan av Theresas öga ut innan läkaren opererade.

Så här såg insidan av Theresas öga ut innan läkaren opererade.

Youtube.

7 märkliga skönhetsknep som faktiskt fungerar