Kvinna som tvättar stickade tröjor och delar med sig av sina tvättips.
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial
1:11

Efter reklamen: Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial

(1:11)

Slå på ljud

Oavsett om det rör sig om en stickad tröja i vanlig ull eller mera exklusiva val som kashmir så kan plagget vara en mardröm att tvätta. Det är lätt hänt att stickade tröjor tappar formen, antingen genom att krympa eller bli för lösa. En hel del har säkert också upplevt att maskor gått upp eller att den stickade tröjan bleknat i färgen. Enligt tvättexperten Lynsey Crombies är tajming a och o och några väl beprövade hacks, uppger hon för The Express.

Då ska du tvätta stickade tröjor

Ett av det vanligaste misstagen folk gör när det kommer till att tvätta stickade tröjor är att antingen tvätta det stickade plagget för sällan eller för ofta. Det är bäst att tvätta ditt stickade plagg efter två till tre användningar, enligt Lynsey Crombie, tvätt- och städexpert. Använder du dina stickade tröjor fler gånger än så utan att tvätta plaggen finns det en risk att plagget drar åt sig bakterier, speciellt om du burit det utomhus.

Följ tvättråden för stickade tröjor

Det är lätt att ta genvägar men på de stickade tröjorna så står det hur det ska tvättas på bästa sätt, vare sig det är handtvätt eller maskintvätt. Oavsett är det bra att använda speciellt tvättmedel för stickade plagg, ofta ull. Använd också program för fintvätt eller ulltvätt på maskinen.

Ett tips som många glömmer bort är att tvätta liknande plagg tillsammans och inte blanda de stickade tröjorna med andra plagg, exempelvis jeans. En av de vanligaste orsakerna till att stickade tröjor skadas i tvätten är att de fastnar i någon dragkedja eller lås från andra plagg i samma tvätt.

Stora trenderna att hålla koll på 2022

Rädda plagg som tappat formen

Om du efter en tvätt finner att din favorittröja förstörts, misströsta ej. Vänta med att slänga eller donera den. Det finns några knep för att återskapa formen, enligt Lynsey Crombie:

Du behöver helt enkelt blötlägga ditt stickade plagg i kallt vatten med ett mått mjukmedel som du blandar med vattnet. Lämna det sen över natten. Vrid ur det på morgonen och sträck ut det till rätt form. Ditt stickade plagg bör sen ha räddats!

Salt för att bevara färgen

Det finns en lösning för att förebyggande bevara färgen på din stickade tröja. Byt ut mjukmedlet mot havssalt. Kombinera detta billiga trick med att köra ett kallare program. Glöm inte bort att tvätta ditt plagg ut och in också.

Hög med stickade tröjor som ska förvaras vikt.
Foto: Pexels

Vik dina stickade tröjor

Det här tipset är det som är viktigast efter alla tvättråd; hur stickade tröjor ska förvaras. Lindsey är helt emot klädhängare.

– När det kommer till att förvara dina stickade plagg, se alltid till att vika det för att behålla formen. Häng aldrig någonsin ett stickat plagg på en hängare för det kommer tappa formen väldigt snabbt.

8 mode- och skönhetsmissar som vi alla bör undvika

Mest läst