Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial
1:11

Efter reklamen: Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial

(1:11)

Slå på ljud

Oavsett om du har en egen tvättmaskin i hemmet eller använder dig av tvättstuga som du delar med dina grannar, så är tvättmaskiner något vi alla använder regelbundet i våra vardagsliv. Men det är inte ovanligt att använda maskinerna på fel sätt.

Nu sprids det en video på sociala medier-appen Tiktok där en tvättmaskinstekniker vid namn Renee delar med sig av sin expertis kring de vanliga hushållsmaskinerna. Hon har tre tips för att vi ska få ut det mesta av våra tvättmaskiner när vi tvättar.

7 smarta sätt att använda tvål – som du inte kände till

Renee menar att det första som folk borde göra annorlunda när de tvättar är att byta ut sina dryer sheets – tvättark – mot en ullboll. Många använder tvättarken när de torkar sin tvätt för att de ska bli mjukare och slippa statisk elektricitet. Experten menar en ullboll har samma effekt, men inte använder sig av kemikalier, och dessutom inte lämnar kvar rester på kläderna eller i maskinen. Bollarna kan också användas många gånger, medan tvättarken är engångsprodukter.

Använder för mycket tvättmedel

Expertens andra tips är att använda destillerad vitvinsvinäger i stället för sköljmedel. Precis som med tvättarken lämnar sköljmedel kvar kemikalierester på dina kläder. Vinäger eller ättikssprit kan också göra kläderna mjuka på grund av den höga halten syra.

Därför bör du rengöra dina mattor med vitkål

Avslutningsvis menar Renee att fler borde titta efter noggrant vilka typer av tvättmedel de använder. Personer som tvättar i högeffektiva tvättmaskiner bör ha tvättmedel anpassat för den typen av maskiner. Hon konstaterar också att folk generellt använder för mycket tvättmedel, och att man kommer långt med två matskedar.

Mest läst