Trendar: InredningMat och dryckResor

Så blir vädret under midsommar – både sol och regn

22 jun, 2021 
Efter rekordvarma temperaturer i Sverige ser det under midsommarhelgen ut att bli betydligt svalare. Här är väderprognosen för midsommar.
Annons
DIY: Så gör du en vacker midsommarkransBrand logo
DIY: Så gör du en vacker midsommarkrans

Årets kanske mest väderberoende dag är snart här – midsommarafton. En dag och kväll som ofta spenderas utomhus och som därmed gärna får vara solig och utan regn.

Svalare väder i år

Förra året var det på flera platser den varmaste midsommaren på 50 år, men i år blir det inga värmerekord. Det uppger vädersajten Klart.se.

”Sveriges östra landskap ser ut att ha stora chanser att få en hel del sol och omkring 20 grader. Det går dock inte att utesluta att det bildas ett par skurar i de östra delarna av Svealand och Götaland.” Det skriver Klart.se.

Väder midsommar klart.se
Midsommarprognosen enligt meteorologer på Klart.se.

Enligt väderinstitutet Storm och meteorologen Per Holmberg sjunker temperaturen avsevärt under midsommarhelgen, jämfört med helgen innan. Enligt Storms prognos ser det ut att bli varmast i Haparanda, Gävle, Uppsala, Eskilstuna, Västerås och Västervik, trots att temperaturen bara blir upp till 17 grader varmt. Det uppger tidningen Expressen som varit i kontakt med Per Holmberg.

Annons

Sol, moln och regn på midsommarafton

Även väderstationen SMHI uppger att temperaturen kommer att ligga mellan 15-20 grader i hela landet och att både sol, moln och eventuella regnskurar väntas.

– Temperaturen kommer ligga drygt 20 grader på de flesta hållen, på områden med mer regn kan det vara omkring 15 grader, säger SMHI:s meteorolog Linus Karlsson till Feminas systertidning Allas.se och fortsätter:

– I de allra nordligaste delarna av Norrland ser det ut som att det skulle kunna vara mer tendenser till regn eller skurar som kan passera, säger meteorologen Linus Karlsson.

midsommarafton 2021
Vi verkar kunna räkna med sol på flera håll i landet.

Sol i Stockholm – regn i norr

Även flera andra vädersajter har liknande prognoser för midsommarafton. Vädersajten Weather utlovar värme och sol i Stockholmsområdet samt i södra delarna av landet medan norra Sverige får moln och regnskurar. Vädersajten Accuweather spår sol i söder, medan mittdelen av landet och norr kan räkna med någon eventuell skur och till och med åska.

Prognosen kan fortfarande ändras, bara dagar innan midsommarafton. Sverige väntas nämligen ligga mitt emellan ett lågtryck och ett högtryck, vilket gör att vädret kan bli växlande under midsommarhelgen, och därmed svårt att förutsäga exakt.

Ska du fira midsommar i söder verkar du kunna lämna paraplyet hemma, medan midsommarfirare i de norra delarna av landet både bör packa gummistövlar och bikini till midsommarfesten.

Annons