Trendar: InredningMat och dryckResor

Långtidsprognosen är här: Så varmt blir det i sommar

13 apr, 2023 
AvJosefin Westin
FotografTV4/ SHUTTERSTOCK
Långtidsprognos sommar 2023
Meteorologerna har släppt den första långtidsprognosen och den avslöjar hur varmt det kan bli i sommar.
Stämmer den kommer vi få en repris av sommaren som få glömmer som var för bara några år sedan.
Annons
Så klarar du en värmeböljaBrand logo
Så klarar du en värmebölja

Vintern har precis släppt sitt grepp över delar av landet och våren står för dörren. Mycket vill ha mer och många suktar efter sommaren.
Redan nu har vi fått de första indikationerna på hur varm den kommande sommaren kan bil. Meteorologerna har släppt den första långtidsprognosen.

Det visar långtidsprognosen

Prognosen går såklart inte att tas som exakt vetenskap men långtidsprognoserna har blivit bättre på att förutse väder. TV4-meteorologen Madeleine Westin har studerat tryckfälten och gjort vissa förutsägelser. Hon påpekar att man inte ska haka upp sig på detaljer, exempelvis var det blir varmast i landet, utan kolla på större drag.

– De storskaliga vädersystemen som ändå skapar förutsättningarna för hur vädret ska bli, det ser man, säger Madeleine Westin i Nyhetsmorgon.

Annons

Enligt henne är det framför allt två väderfenomen som kommer påverka värmen framåt, El Niño och La Niña.

– Nu är vi i en neutral fas, i en transformation mellan La Niña och El Niño – och det här vädersystemet skapar då högtryck och lågtryck på mycket hög höjd som i sin tur berör stora delar av världen under lång tid framåt, förklarar Westin.

Så varmt blir det i sommar

Westin har studerat vädersystemets rörelser och jämfört dem med data från tidigare år. Enligt henne visar långtidsprognosen att sommaren 2023 kan bli riktigt varm – och lika varm som under 2018.

– Sommaren 2018 då hade vi La Niña under vintern och sen hade vi den här perioden när vi går över till El Niño och vi fick den här extremt heta sommaren – vi är i samma väderläge nu. Så 2023 skulle kunna bli en väldigt varm sommar, förutsättningarna är ungefär som de var 2018.

Det här visar prognosen månad för månad

  • Normala temperaturer till en början under juni.
  • Under juli har högtrycket etablerat sig. Det blir torrt väder, temperaturen fortsätter stiga och det väntas högst temperaturer i västra delarna av Sverige.
  • Det blir extremt torrt väder i augusti. Däremot blir augusti inte lika varm som juli men ändå men temperaturen landar ändå en bit över vad som är normalt.
Annons