Trendar: InredningMat och dryckResor

Väskförbudet på stora evenemang – det här gäller

06 nov, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Väskförbud på festivaler.
Den 1 november införde Polismyndigheten ett väskförbud på större evenemang i Sverige – som konserter, festivaler och idrottsarrangemang.
Men vad innebär det egentligen för dig som besökare, och vad är det som gäller?
Här är allt du behöver veta om det omtalade väskförbudet.
Annons
5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom årenBrand logo
5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom åren

Att gå på konsert, festival, fotbollsmatch eller idrottsevenemang i Sverige har från den 1 november blivit mycket mer komplicerat. På grund av den höjda terrorhotsnivån har Polismyndigheten infört ett väskförbud på större evenemang i Sverige. Det innebär att du inte längre får ta med dig en väska in på konserter, matcher och andra stora tillställningar.

– Beslutet är fattat mot bakgrund av höjningen av terrorhotsnivån, med syfte att öka säkerheten. Det är en konkret åtgärd som kommer begränsa möjligheterna att ta med sig föremål som kan innebära fara för personer som besöker ett evenemang, säger Per Engström, sektionschef för samordning vid Nationella operativa avdelningen, på Polisens hemsida.

Annons

Men frågorna är många kring hur det här ska fungera i praktiken. Här försöker vi på Femina reda ut vad det är som gäller!

Vilka typer av evenemang gäller väskförbudet på?

Alla typer av evenemang som är tillståndspliktiga eller anmälningspliktiga – alltså där arrangören har behövt söka tillstånd för att ha evenemanget – innefattas av väskförbudet. Det gäller konserter, festivaler, landslagsmatcher, idrottsevenemang och dylikt, både inomhus och utomhus. Det innefattar dock inte demonstrationer eller gatumusikanter.

Det finns ingen uttalad gräns för hur många besökare det ska vara för att räknas som ”större evenemang”.

Gäller väskförbudet för alla sorters väskor?

Väskförbudet gäller på alla olika sorters väskor, även om de är i påsform eller genomskinliga. Det råder dock olika information kring huruvida du får ha med små väskor eller inte – klubblokalen Debaser skriver på Instagram att de efter förtydligande från polis kommer tillåta små väskor som max är stora som ett A4-papper.

Annons

I ett mejl skriver Polisens presstjänst så här:

”Det är arrangören av evenemanget som ansvarar för att informera sina besökare om vilka villkor som gäller. På polisens webbplats kan du läsa övergripande kring vad som gäller.”

Hur vet man vad som gäller för ett bokat evenemang?

Det är arrangörerna som har ansvaret att informera sina kunder och besökare kring vad som gäller vid olika evenemang – om väskförbudet gäller, och vad förutsättningarna är. Har du ett inbokat evenemang kan det vara bra att hålla koll på mejlkorgen eller evenemangets hemsida, alternativt mejla arrangören för ett förtydligande.

Får man lägga in väskor i garderoben?

Nej. Arrangörerna jan ordna så att det finns ställen att lämna ifrån sig väskor på under evenemanget, men det får inte vara i lokalen där tillställningen äger rum, vilket de vanliga garderoberna gör.

Finns det undantag för väskförbudet?

Ja, om du av medicinska skäl behöver ha en väska ska du undantas från väskförbudet. Personalen kommer dock söka igenom din väska. Detsamma gäller skötväskor om du går på ett evenemang med ett barn – men även denna ska då genomsökas.

Gäller väskförbudet på julbord och julshower?

Polisens presstjänst skriver i ett mejl:

”Om konserten eller evenemanget kräver ett tillstånd från Polismyndigheten eller ska anmälas till Polismyndigheten gäller väskförbudet.”

Källa: Polisen.se, Polisens presstjänst.

Annons