Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

4 lyxviner som hyllas av vinälskarna

07 apr, 2022 
AvÅsa Liliegren
Viner som vinälskarna hyllar.
Vissa viner verkar falla alla på läppen. Här är fyra riktiga godingar, som vunnit priser och lovsjungits av många.
Annons
Så väljer du rätt vinglas till rätt vinBrand logo
Så väljer du rätt vinglas till rätt vin

1. Vit vinnare

Soalheiro Alvarinho, 2020

Portugal, Vinho Verde, Monção e Melgaço

Soalheiro Alvarinho, 2020.
Soalheiro Alvarinho, 2020.

Nr: 74935

Pris: 129:-

Soalheiro Alvarinho har gått från beställningssortimentet till Systembolagets fasta. Det har lovsjungits av vinjournalister under hela sin resa och vunnit ett antal vintävlingar runtom i världen. Jag stämmer in i kören och säger att det verkligen är värt alla sina priser och hyllningar. Ett superfriskt och piggt vin, som vårsolen, både värmande och friskt. Här får man druvan alvarinhos fantastiska friskhet och syra samtidigt som det är honungslent.

Annons

2. Kanonklassiker

Fonterutoli Chianti Classico, 2019

Italien, Toscana, Chianti

Fonterutoli Chianti Classico, 2019.
Fonterutoli Chianti Classico, 2019.

Nr: 32229

Pris: 149:-

Ett klassiskt chianti-vin som sammanlagt får höga poäng av experterna. För mig är det perfekt – precis så här vill jag ha en klassisk chianti. Balan­serad. Vänligt, brukar jag tänka att ett vin som detta är. Allt sitter där det ska. Lite örtigt, perfekt fatkaraktär och fruktighet. Druvblandningen är 90% san­giovese och 10% malvasia nera, colorino och merlot. Tänker att just de där 10 procenten ger vinet sin alldeles egna personlighet. Finns att beställa på Systembolaget.

Annons

3. Fantastisk Fransos

Le Petit Secret, 2019

Frankrike, Rhônedalen

La Petit Secret, 2019.
Le Petit Secret, 2019.

Nr: 71847

Pris: 139:-

Ramlade över detta vin i en av mina många vinkanaler. Det lov­sjöngs så jag blev nyfiken. Jag föll för namnet, en liten ­hem­lis vill man alltid ha koll på. Oj så gott! Friskt men ändå moget. Doftar varm jord. Härlig fräsc­hör! Läser att vinet lagrats på betongtankar och tänker att friskheten säkert kommer där­ifrån. Ekfatet är inte så framträdande men finns där tryggt i bakgrunden. Det är en härlig cocktail av druvor: 50% grenache, 20% syrah, 15% mourvèdre och 15% carignan. Finns i Systembolagets beställningssortiment.

Annons

4. Stolt Spanjor

Ribera 1 One, 2019

Spanien, Kastilien-León, Ribera del Duero

Ribera 1 One, 2019.
Ribera 1 One, 2019.

Nr: 3027

Pris: 109:-

Den här godingen omnämns som ett av de mest prisvärda vinerna i denna prisklass. Det är ett vin som tar för sig tycker jag. Kryddigt, med en hint av tobak i doften. Fyllig, kryddig smak med tydliga tanniner. Ett schyst vin helt enkelt. Druvan är den fina spanska och stolta tempranillo.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons