Påskmeny, recept på flera påskmaträtter.
Påskpaj med citron och maräng – glutenfri
0:51

Efter reklamen: Påskpaj med citron och maräng – glutenfri

(0:51)

Slå på ljud

Cheesecake med löjrom,lax & sparris

(6 personer)

Cheesecake med löjrom, lax och sparris.

Löjrom är lyx. Det går också bra att välja stenbitsrom.

Helene Linsjö

100 g kavring

50 g smör

Fyllning

2 gelatinblad

1 liten rödlök

80 g löjrom

3 dl crème fraiche

½ dl hackad dill, 10 g

½ tsk salt

¼ tsk nymald svartpeppar

Garnering

12 gröna sparrisar

150 g kallrökt lax

ev löjrom, ca 40 g

Gör så här

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Mixa kavringen i en matberedare. Smält smöret och blanda med kavringen. Tryck ut i en bakpappersklädd form, cirka 10x20 cm, och ställ i kylen.

3. Fyllning: Skala och hacka rödlöken fint, rör ihop med löjrom, crème fraiche och dill. Salta och peppra.

4. Lägg lite av fyllningen i en kastrull och smält gelatinet på låg värme. Det får ej koka. Rör sedan ner det i resterande fyllning. Blanda väl. Häll över kavringsbottnen. Låt stelna i kyl i minst 1 timme.

5. Stek sparrisen precis innan servering. Bryt av den nedersta träiga biten och stek sparrisen snabbt på hög värme i lite smör eller olja. Krydda med lite salt och peppar.

6. Skär upp cheesecaken. Garnera med lax, sparris och eventuellt löjrom.

Tips: Cheesecaken är godast om den görs dagen före servering.

Lammstek med ­rosmarin och citron

(6 personer)

Lammstek med rosmarin och citron.

Citron, vitlök och rosmarin – underbara smakkamrater till lammsteken.

Helene Linsjö

1,2 kg benfri lammstek

1 kruka färsk rosmarin

5 vitlöksklyftor

2 ekologiska citroner, finrivet skal

salt och peppar

olja till stekning

Gör så här

1. Sätt ugnen på 125°. Hacka rosmarinen, riv vitlöken. Blanda med citronskal och gnugga in i steken med salt och peppar. Både inuti och utanpå.

2. Rulla ihop köttet och bind ihop med steksnöre. Bryn köttet runtom i en het stekpanna med lite olja till fin stekyta. Lägg köttet i en ugnsform.

3. Stek i mitten av ugnen till önskad stekgrad, cirka 60° för medium. Använd stektermometer. Ta ut och låt vila medan du gör klart tillbehören.

Yoghurt- och ­brie-gratinerad potatis

(6 personer)

Yoghurt- och brie-gratinerad potatis.

Tillbehören är en läckert krämig gratäng med spännande smaker och en enkel bönsallad.

Helene Linsjö

2 gula lökar

500 g potatis

4 vitlöksklyftor

200 g brieost

500 g turkisk yoghurt

½ tsk salt

½ tsk svartpeppar

2 ägg

Gör så här

1. Skala och skiva löken. Koka ­potatisen mjuk. Låt löken sjuda med i 2–3 minuter på slutet. Sätt ugnen på 225°.

2. Häll av potatis och lök och låt ­torka. Lägg över i en ugnsform.

3. Skala och riv vitlöken. Smula ner brieosten i en skål och rör ihop med riven vitlök, yoghurt, lite salt och peppar. Smaka av och tillsätt äggen. Häll blandningen över potatis och lök.

4. Gratinera mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Detta kan göras när köttet är klart och ligger och vilar.

Bacon- och ­bönsallad

Laga salladen medan köttet vilar och gratängen är i ugnen.

(6 personer)

Bacon- och bönsallad.

Bacon- och bönsallad är utmärkt som tillbehör till den goda yoghurt- och brie-gratinerade potatisen.

Helene Linsjö

140 g tärnat bacon

200 g haricots verts

2 msk rödvinsvinäger

salt och peppar

Gör så här

1. Stek baconet knaprigt och förväll bönorna hastigt.

2. Låt bacon och bönor rinna av och blanda sedan med en skvätt rödvinsvinäger, lite salt och peppar.

Påskkaka med persikor

(6 personer)

Påskkaka med persikor.

Läcker kaka med persikor, lime och mandel går snabbt att röra ihop. Passar som dessert och till kaffet.

Helene Linsjö

125 g smör

2 ägg

1½ dl strösocker

4 dl mandelmjöl

1½ tsk bakpulver

100 g mandelmassa, riven

2 limefrukter, finrivet skal + 3 msk saft

250 g persikor på burk, nettovikt

Tillbehör

vispad grädde

ev påskgodis, t ex choklad- eller mandelägg

Gör så här

1. Sätt ugnen på 180° varmluft.

2. Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, eller tryck ner ett bakplåtspapper i en rund ugnssäker form. Då kan du enkelt lyfta upp kakan ur formen när den svalnat.

3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt allt utom persikorna och rör ihop smeten väl. Du behöver inte vispa.

4. Häll smeten i formen. Låt ­persikorna rinna av väl i en sil. Skär persikorna i klyftor och stick ner dem i smeten i ett fint mönster.

5. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25 minuter. Täck över den med ­aluminiumfolie efter 15 minuter om den börjar bli mer än gyllenbrun.

6. Låt svalna helt i formen och ställ sedan svalt, gärna i kyl över natten, innan den ska serveras.

7. Låt gärna kakan bli rumstempererad före servering.

8. Servera kakan med lättvispad grädde och garnera med påskgodis om du vill.

Mest läst