pepparkaksformer

MANNERSTRÖMS MANDELPEPPARKAKOR

Nu kommer det att dofta jul.

(ca 240 st)
3 1/4 dl brun farin
2 dl ljus sirap
350 g smör
1 1/2 msk malen kanel
1 msk malen kryddnejlika
1 msk malen ingefära
3 dl skållad mandel
11 dl vetemjöl
2 msk bikarbonat

Beredning: Häll brun farin, sirap, smör och kryddor i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda upp under omrörning. Dra kastrullen åt sidan och låt smeten svalna.

Hacka mandeln grovt och blanda med mjöl och bikarbonat. Rör ner mjölblandningen i sirapssmeten och arbeta ihop till en fast deg. Låt vila på ett bakplåtspapper i rumstemperatur i ca 30 min.

Forma degen till fyra rullar och linda in i smörpapper. Låt stå kallt ett par timmar, eller gärna över natten.

Värm ugnen till 175°. Skär degen i tunna skivor med vass kniv och lägg över på bakpappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen i 7–8 min. Låt svalna på plåten.

CAGES SKURNA PEPPARKAKOR

Antalet varierar beroende på hur tunt man skär.
600 g rumsvarmt smör
8 dl brun farin
2 msk sirap
2 ägg
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen kanel
2 tsk malna kryddnejlikor
4 tsk bikarbonat
17 dl vetemjöl

Beredning: Rör smör, brun farin och sirap smidigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda ner kryddor och bikarbonat. Arbeta in mjölet. Låt degen vila kallt till nästa dag.

Dela degen i bitar och forma till rullar som mäter 3–4 cm i diam. Rulla in dem i smörpapper och förvara i frysen tills de stelnar.

Skär upp i tunna, tunna kakor. Lägg över på bakpappersklädd plåt. Ställ in i 175° varm ugn och grädda i ca 7 min.

KLASSISKA

Receptet är hämtat ur Gofika: Med Jan Hedh & Olof Viktors Café (Norstedts) och ger en rejäl sats. Fram med kaveln!
18 1/3 dl vetemjöl (1 100 g)
2 msk malen ingefära (12 g)
2 msk malen kryddnejlika (12 g)
1/2 dl malen kanel (20 g)
1 tsk malen kryddpeppar (2 g)
1 msk bikarbonat (15 g)
300 g smör
3 dl ljus sirap (420 g)
2 1/4 dl strösocker (200 g)
2 2/3 dl brun farin (200 g)
3 dl vispgrädde (300 g)
mjölk till pensling

Beredning: Sikta vetemjölet med alla kryddorna och bikarbonaten ner i en bunke. Tillsätt det rumsvarma smöret och övriga ingredienser. Arbeta samman till en deg. Platta ut degen och svep in den i plastfolie. Lägg den i kylen och låt den svälla till nästa dag.

Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen tunt med hjälp av lite vetemjöl och en kavel. Ta ut kakor med pepparkaksformar. Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar och pensla med mjölk. Grädda pepparkakorna gyllenbruna, 8–12 min beroende på tjockleken.

Tips! Degen kan ligga en månad i kylen och bakas ut efter hand.

STEM GINGER BISCUITS

Ingen riktig pepparkaka men perfekt till adventsfikat. Receptet är hämtat ur Therésia Erneborgs Julens söta saker (Votum).

(ca 35 st)
61/2 dl vetemjöl
2 tsk malen ingefära
2 tsk bikarbonat
1 krm salt
200 g rumsvarmt smör
1 dl brun farin
1 dl strösocker
1 ägg
1 dl sirap
1–2 dl kanderad ingefära
Till utbakningen:
strösocker

Beredning: Blanda mjöl med ingefära, bikarbonat och salt. Vispa det rumsvarma smöret med brun farin och socker till en jämn smet. Rör ner ägg och sirap, arbeta ner mjölblandningen. Låt degen vila i kylskåpet i 1 tim. Skär den kanderade ingefäran i småbitar. Ta ut degen och forma den till köttbullsstora bollar. Platta till och tryck ner 3–4 små ingefärsbitar i varje kaka. Vänd kakorna i strösocker och lägg över på bakpappersklädd plåt. Ställ in i 175° varm ugn och grädda i ca 10 min.

MOR LENAS PEPPARKAKOR

Receptet är kocken Anders Dahlbom Wettergrens mammas och är hämtat ur Vår Julmat (The Bearded Lady) som han gjort tillsammans med Christian Hellberg.

(ca 50 st)
500 g smör
5 dl strösocker
2 dl ljus sirap
100 g mandel, hackad
2 msk malen kanel
1 msk malen kryddnejlika
2 msk bikarbonat löst i 4 msk vatten
13 dl vetemjöl

Beredning: Smält samman smör, socker och sirap på svag värme. Tillsätt mandel och kryddor. Lös upp bikarbonaten i vattnet och tillsätt. Rör i vetemjölet till en deg.

Forma degen till limpor med den diameter som önskas på de färdiga pepparkakorna. Rulla in i smörpapper och förvara i frys tills det är dags att baka. Skär rullen i mycket tunna skivor, ca 2 mm. Lägg kakorna på plåtar och grädda mitt i 220° varm ugn i 3–31/2 min.

MJUK PEPPARKAKA MED RÅRÖRDA LINGON

En mjuk pepparkaka är inte så dumt. Detta är Monika Ahlbergs recept, hämtat ur hennes Kakor små och mjuka (Lind & Co).
100 g smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl crème fraiche
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen kryddnejlika
2 tsk nystött eller malen kardemumma
2 tsk kanel
1 dl rårörd lingonsylt
ca 3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Beredning: Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt det smälta smöret, crème fraiche, kryddor och rårörda lingon.

Blanda mjöl med bikarbonat och tillsätt till smeten. Häll smeten i smord och bröad form, ca 11/2 liter. Ställ in i 200° varm ugn och grädda i ca 45 min. Låt svalna under bakduk.

Tips! Kakan kan frysas.

PEPPARNÖTTER

(ca 35 st)
125 g smör
1 dl strösocker, rågad
2 msk sirap
1/2 ägg
ca 3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
1 1/2 tsk malen kanel
Till garnering:
ca 35 skållade och skalade mandlar

Beredning: Rör smör med socker och sirap poröst. Tillsätt ägget. Blanda mjöl med bikarbonat och kryddor. Arbeta in det väl i smeten.

Forma till runda bollar, ca 35 st, och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Tryck ner en mandel i varje. Ställ in i 160° varm ugn och grädda i 15–18 min.

Sugen på fler recept på pepparkakor?
Det Gröna Skafferiet bakar Farmor Gretas pepparkakor
Den perfekta efterrätten till adventsfikat