Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Fyra trendiga viner alla pratar om just nu!

25 jan, 2024 
AvÅsa Liliegren
Trendiga viner.
När vi ska blicka framåt hamnar vi ofta i att även göra en tillbakablick. Trender tenderar, som vi vet, att komma tillbaka och även att poppa upp som en motrörelse till något som känns allt för befäst.
Annons
Så väljer du rätt vinglas till rätt vinBrand logo
Så väljer du rätt vinglas till rätt vin

1 Rött lätt är rätt

Saurus Select Pinot Noir, 2022

Argentina Patagonien

Nr: 2557

Pris: 149:-

Saurus Select Pinot Noir, 2022.
Saurus Select Pinot Noir, 2022.

På 90-talet drack vi tunga röda viner. Det skulle vara mycket av allt; färg, doft, smak, ek… Ur detta har som sig bör en mot­reaktion vuxit sig stark. Då på 90-talet producerade man pinot noir så att den skulle smaka som en cabernet sauvignon. Nu har vi vänt på steken och en smakrik cabernet ska likna en lätt pinot. För trygghetens skull håller jag mig till pinot noir och denna nyhet från i höstas från Argentina, som för många för tanken till lite tyngre viner. Här har vi allt annat, vi har en perfekt lätt och frisk pinot noir.

Annons

2 Mer Merlot

Cont’Ugo Bolgheri, 2020

Italien, Toscana, Bolgheri

Nr: 50578

Pris: 399:-

Cont’Ugo Bolgheri, 2020.
Cont’Ugo Bolgheri, 2020.

Efter filmen Sideways totala sågning av druvan merlot har den fått stå i skamvrån länge. Nu är den på väg tillbaka, druvan som är det bästa kittet i druvblandningar. Men nu går vi så långt att vi satsar på 100% merlot och då kan vi inte ta ett snabbproducerat bulkvin. Denna druva kräver att få bli behandlad med respekt. Det här är en balanserad merlot med artighet i doft och smak som du hittar i Systembolagets beställningssortiment. Ett riktigt snyggt, elegant och galet bra vin.

Annons

3 Bulk blir bra

Copertino Riserva, 2015

Italien, Apulien, Copertino

Nr: 2077

Pris: 99:-

Copertino
Riserva, 2015.
Copertino Riserva, 2015.

Det finns regioner som är förknippade med stora volymer och nästan industriell produktion. Puglia i Italien är en sådan. Här har man bra jordmån, och det är klart att om man har bra jordmån så kan man gro mycket druvor. Och vad är det för fel med det? Så Puglia tror vi kommer segla upp på kartan framöver. Utbudet av viner därifrån som faller mig på läppen är dock få – än så länge –så jag lyfter denna favorit i repris. Ett moget vin med kryddighet och frukt i fin balans.

Annons

4 Klimatkreativitet

Gemtree Luna Crescente Fiano, 2023

Australien

Nr: 93595

Pris: 169:-

Gemtree Luna Crescente Fiano, 2023.
Gemtree Luna Crescente Fiano, 2023.

Klimatförändringarna är en del av varje vinmakares vardag. Skördetiden förändras, druvorna med det. Det skapas nya viner och man experimenterar med nya druvor. Detta vita vin från Gemtree, en ekologisk vinproducent i Australien, är frukten av just klimatet i förändring. Jakten på en druva som ska klara det nya klimatet resulterade i ett vin gjort på fiano, med ursprung i Italien. I glaset får vi då ett matvänligt vin med friskhet och härligt blommig doft.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons