vintage-silverbestick

TÅL ATT ANVÄNDAS

Bästa sättet att slippa putsa sina silverbestick är att använda dem varje dag. De kommer ändå att hålla i generationer och blir bara finare och finare. Lite patina är oftast vackrare än det nyblanka. Var inte rädd för repor, de kommer att jämnas ut med tiden. Detta gäller främst bestick i äkta silver. De i nysilver är ömtåligare eftersom silverbeläggningen kommer att slitas ner vid flitigt användande.

SILVERBESTICKENS OVÄNNER

Viss mat kan ge fläckar, till och med frätskador, på silvret. Så duka med andra bestick när du serverar:

● Ägg och äggsåser.

● Lutfisk.

Lax med gravlaxsås.

● Gummiband tillhör de värsta fienderna. Svärtan från dem går inte ens att putsa bort.

RENT & RÄTT

● Skölj av besticken direkt efter användning, oavsett om de ska diskas i maskin eller för hand. Obs! Det räcker inte med att lägga dem i blöt!

● Nyare silverbestick går bra att diska i maskin. Ställ bara knivarna för sig (med bladen upp) och övriga silverbestick för sig. Anledningen är att knivbladen med skära inte är i silver. Blanda inte silverbestick med rostfria i diskmaskinen, silvret kan få fläckar (går bort med putsmedel).

● Torka besticken direkt med ren handduk efter det att diskmaskinen är klar annars kan de bli fläckiga (går bort med putsmedel).

● Antika bestick ska man vara extra rädd om. De bör handdiskas då knivbladen ofta är av kolstål och därför lätt får rostfläckar. En annan anledning är att materialet som knivbladet är fäst med i handtaget mjukas upp i det varma vattnet.

PUTSTIPS

● Silver som används ofta behöver inte putsas.

● Putsduk och silverputsmedel ger den mest långsiktiga effekten.

● Silverdip är bra för missfärgade gaffelklor och liknande.

● Ska du putsa mycket silver? Diska i rostfria diskhon med vanlig vinsyra och diskmedel eller i plastbalja med aluminiumfolie och tvättsoda. Inget som rekommenderas att göra ofta men är okej då och då.

● Ett annat husmorstips är att lägga aluminiumfolie i botten på en kastrull. Lägg ner besticken och fyll på med vatten så att det täcker. Koka upp vattnet och tillsätt ett par skedar bikarbonat. Låt stå tills den svarta beläggningen försvinner. Ta upp, spola av och polera med rena handdukar.

Ketchup eller tandkräm går bra att ta till när man glömt köpa hem silverputs.

● Rostfläckar på silverknivarnas kolstålsblad putsas bort med grovt salt och en kork.

TIPS!
Silver är vackert och det kostar att köpa nytt. Men man kan fynda. Auktionspriserna är förhållandevis låga, många gånger hamnar de under det du får betala för nya rostfria bestick i butik.

Av JAN-ERIK HAGBOHM