Inför jul tycker jag att du ska botanisera i Systembolagets hela sortiment. Det mesta går att beställa. Jag beställer väldigt ofta både favoritviner och nyheter på Systembolagets sajt eftersom alla butiker inte får alla nyheter. Sen hämtar jag allt på mitt lilla lokala systembolag i Mariefred. Helt perfekt.

Årets kluck-klappar finns inte alla i standardsortiment, men det är enkelt att skapa ett konto på Systembolagets sida, beställa och hämta där det passar dig. Tänk på att leveranstiden kan vara upp till ett par veckor.

Chefredaktörens 4 julklappstips

Falu Gin och Swetnc Tonic Grapefruit

1. Tonic och gin, såklart

Falu Gin

Tillverkad i Sverige, Dalarnas län, Falu kommun

Flaska 500 ml

Nr 34191

374 kronor

Swe/tnc Tonic Water Gapefruit

swedishtonic.com

12-pack

236 kronor

Gintrenden är här för att stanna! Som svampar poppar lokala gindestillerier upp. Jag har köpt gin från mikrodestillerier i USA, Skottland, London, Portugal under den ljuva tid då resandet var en del livet. Glädjande nog finns det mängder av bra och roliga ginsorter från hela vårt avlånga land. Mitt bästa julklappstips är att ta din lokala gin, men viktigt: glöm inte tonicen i paketet. Jag har fastnat för detta guldkorn, från svenska Swedish Tonic: Tonic Water Grapefruit. Den är så god och tar din gin & tonic till nya höjder. I mitt paket får den sällskap av Falu Gin från Falun.

Cuvée Palmes d’Or Brut Nicolas Feuillatte

2 Snygg champagne

Nicolas Feuillatte

Cuvée Palmes d’Or Brut, 2008

Frankrike, Champagne

Nr 88943

1 099 kronor

Till en vin- eller champagneälskare kan man nästan inte ge något finare än en prestigechampagne.

Champagnehusens flaggskepp med druvor som har vuxit i de bästa lägena. I mitt fina kluckpaket lägger jag Nicolas Feuillattes Cuvée Palmes d’Or från det perfekta året 2008. Här får du ett paket med extra allt. Boxen, mattsvart med vit text i relief. När du öppnar den vilar flaskan inramad av guldstrålar – och flaskan, den för tankarna till svarta diamanter.

Briccotondo Barbera, italiensk rödvin

3 Mycket och bra rödvin

Ibland vill man ge bort generöst. Det är alltid extra kul när mottagaren blir överväldigad när pappret åker av. Tänk lyckan att få en hel låda gott vin!

Briccotondo Nr 2773

Barbera, 2018

Italien

95 kronor

Barberadruvan är en vanlig och uppskattad druva i Italien. Den odlas i hela landet. Viner gjorda på Barbera kallas ofta folkets vin. Troligen för att det är så lätt att gilla. Det här är ingen komplicerad och krävande typ. Det är ett rent friskt och lättdrucket vin.

Om jag ger bort en hel låda är det just ett lättdrucket och lättillgängligt vin jag söker. Här har du det. Friskt, lite bäriga toner men ändå en liten hint av fat.

The Butcher, vitt vin från Österrike

4 Mycket och bra vitt vin

The Butcher, Nr 71739

White Cuvée, 2019

Österrike, Burgenland

119 kronor

Jag dricker vitt året om. Så här i vintermörkret är det kanske inte alltid den krispigaste Riesling jag längtar mest efter. Denna flaska rymmer en perfekt blandning av tre riktigt tjusiga vita druvor: Grüner Veltliner, Österrikes unika druva, Riesling, en storfavorit, och så Sauvignon blanc som används i fina Sancerre-viner. Dessa tre tillsammans är en riktig wow-upplevelse.

Vinet är perfekt till allt. Som ­aperitif eller till mat: kyckling, fisk eller skaldjur. Och perfekt att ge bort en låda av.

Läs mer:

Chefredaktörens vintips: Vinerna som tar dig jorden runt

Glöm öl och snaps! Hitta rätt vin till julmaten

5 svenska vingårdar med det lilla extra