Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Chefredaktören tipsar: Här är bästa bubblorna till nyårsafton

23 dec, 2020 
AvÅsa Liliegren
FotografSHUTTERSTOCK/TT
Till nyår är champagne, denna fantastiska dryck, det ­självklara valet. Gärna genom hela menyn!
Annons
Så lugnar du din skotträdda hund under nyårBrand logo
Så lugnar du din skotträdda hund under nyår

Vissa myter vill jag tro på – den om att det var i Champagne som det första mousserande vinet skapades är en sådan. Vi vet i alla fall att här har det producerats vin enligt Champagnemetoden sen 1700-talet. Den innebär i snabba ordalag att vinet jäser en andra gång på flaskan, detta skapar ett högt tryck och många fina små bubblor. Även om det produceras mousserande vin på samma sätt på andra platser så är det något speciellt med dem från Champagne. Jag har vid flera tillfällen provat olika mousserande viner ihop med originalet. Förvånande är att även de inte så vana nästan alltid kan spåra vilket som är just champagne.

Även om nyårssupén i år bara blir med mig och maken kommer jag att förgylla denna afton med dessa ädla bubblor och skåla för ett nytt år med förhoppningsvis mer hälsa.

Billecart Salmon Blanc de Blanc Grand Cru

En frisk fläkt

Billecart Salmon

Blanc de Blanc Grand Cru

Frankrike, Champagne

Nr: 90609

Pris: 699 kronor.

Annons

Perfektion! Om vinden hade en doft skulle den doftat såhär, utbrast jag spontant när jag bara hade doftat på drycken: Sedan tog doften mig vidare till en klippa i skärgården… En så total friskhet där allt är precis rätt och inget som sticker ut och stör. Smaken är också i total harmoni. Bubblorna fyller munnen på det där rätta kittlande viset. Friskt, fräscht och otroligt lättdrucket. Det var länge sedan jag fick en så maxad upplevelse av en champagne som denna gav mig. Jag börjar min nyårsafton med denna, gärna i köket när vi förbereder middagen.

Moët & Chandon Brut Imperial

Pålitlig klassiker

Moët & Chandon

Brut Impérial

Frankrike, Champagne

Nr: 7518

Pris: 439 kronor.

Detta är den första champagne jag kom i kontakt med. Tror det är så för många. Nu finns det så mycket att välja bland i hyllorna att jag glömmer bort denna klassiker. Synd synd upptäckte jag nu när jag drack den igen. Den är värd att vara med i nyårsplaneringen. Det är något med dessa jättar i champagne­världen. Deras standardchampagner är balanserade och så pålitliga.

Guldkula Premier Cru

Spännande historia

Guldkula

Premier Cru

Frankrike, Champagne

Nr: 73077

Pris: 299 kronor.

Namnet har denna champagne fått från en svensk affärsman och investerare. Bakom dess druvblandning ligger ingen annan än väldens främsta champagnekännare: Richard Juhlin – även han svensk. Han har valt ut viner från fyra små producenter och gjort sin egen blandning. Och föga förvånande är det en helt suverän blandning. Här får du lite brödighet i doften. En generös smak. Jag tror att det kan bli just denna jag väljer att dricka till maten på nyårsafton.

Philipponat Royale Reserve Brut

Blommor på flaska

Philipponnat

Royale Réserve Brut

Frankrike, Champagne

Nr: 77363

Pris: 399 kronor.

Blommig och somrig – vem vill inte förflyttas till en sommaräng mitt i mörka vintern via en doft och smakupplevelse? Den här champagnen har något varmt och vänligt över sig. Den har en flirtig fruktighet som slår igenom i både smak och doft. Det är en superhärlig och lättillgänglig champagne. En champagne som jag gärna skulle dricka till en fruktig dessert, eller bara runda av kvällen med… sådär vid 12-slaget.

Läs mer:

Annons