Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

De läckra primörerna som är i säsong just nu

07 maj, 2018 
AvRebecca Wictor
Våren är här och äntligen syns det även i våra butiker. Sparris, rädisor och färsk lök tar plats. Vi listar åtta vårprimörer du bör frossa mer av just nu!
Annons

Nu är det dags att lägga de rejäla rotsakerna åt sidan och njuta av vårens alla härliga primörer. Varsam tillagning gör sig bäst när råvarorna är färska och späda. Njut av dem som de är eller ta hjälp av milda kryddor för att lyfta smakerna.

Här är råvarorna som är i säsong just nu:

1. Sparris – vit och grön

En riktigt härlig primör du bör frossa i just nu. Går att variera i oändlighet: Grilla snabbt och toppa med citron, parmesan och en god olivolja, ha i en omelett, gör sparrissoppa eller ät rå som krispigt element i din sallad.

2. Rädisor

Äntligen är denna lilla primör i säsong. Skiva tunt och toppa din macka med eller stek snabbt för att sedan slunga i lite brynt smör och ha som tillbehör.

Annons

3. Färskpotatis

Nu gör snart färskpotatisen entré i våra matbutiker. Goda att koka i rikligt med dill och äta som de är, men prova att rosta i ugn och sedan toppa med riven parmesan. Eller i en potatissallad med övriga primörer på den här listan.

4. Ramslök

Brukar beskrivas som en mildare variant av vitlök. Gott att toppa en pizza med eller göra pesto på. Lite ramslök lyfter faktiskt de flesta rätter, prova! Växer vilt men går också att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker.

Annons

5. Kirskål och nässlor

Ta en titt bland ogräset i din trädgård. Står där nässlor eller kirskål så passa på att plocka och gör en god soppa, paj eller ha i din sallad. Dessa ogräs är fullproppade av nyttigheter och bör tas till vara på.

6. Gräslök

Har du en planta i trädgården är den nog i full prakt nu. Perfekt till silltallriken eller i ett kryddsmör till grillningen.

Annons

7. Rabarber

Till desserter just nu bör du tänka rabarber. I en paj, som en kall soppa eller kräm eller varför inte baka av med lite smör och servera med kaksmulor och god en vaniljglass. Så gott och enkelt.

8. Lök

Äntligen finns färsk lök i affären. Mild och god att ha som topping på mackan eller salladen. Släng på grillen och låt det yttersta lagret brännas, så inkromet extra sött. Och använd hela blasten då den är lika god.

Annons

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Annons