När både vädret och inspirationen sviker kan det vara svårt att veta vad man ska laga för mat. En grå, regnig och trist sommardag kan däremot livas upp ordentligt genom en god och hemlagad middag. Oavsett om du vill att det ska gå fort eller om du har flera timmar på dig så finns det något för alla. Så tänd brasan, fram med filten och på med förklädet, här har vi samlat fem recept för sommarens alla lata och regniga dagar.

Recept på god mat till regniga dagar:

1.Lax med grönsaker i röd currysås

Vad passar inte bättre än något hett när det är lite ruggigt utomhus? Dröm er bort till kokosnötter, kritvita sandstränder och klarblått vatten med denna underbara härlighet. Vill du göra en gryta av det så kan du göra en grund med exempelvis matlagningsgrädde eller kokosmjölk. Krydda sedan med det du känner för, en bra ingrediens till just thailändska rätter är currypaste, det hittar du på hyllan i vanliga matvarubutiker. Släng sedan ner fisken och eventuella grönsaker i slutet så att de inte blir sega eller geggiga. Det går även precis lika bra att byta ut eventuell fisk mot mer grönsaker eller andra vegetariska alternativ. Här kan du hitta recept på lax i röd currysås.

Lax i röd currysås

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO PETER KAM

2. Fettucine Puttanesca

Om du inte har så mycket tid på dig men ändå vill laga en festligare måltid så är pastan den perfekta rätten för dig. Har du bara pasta som grund kan du göra nästan vad som helst med den. Lek med både smak och färg tills du har ett resultat som passar just dig. Pastan är även bra om du vill göra dig av med det du har i kylen. Både grönsaker, ost, smörgåsmat, mjölk, grädde eller allt däremellan kan användas. Våga testa dig fram och tänk på att smaka av hela tiden så ska du se att du både har kul under tiden och att det även blir riktigt bra tillslut. Här finner du klassisk italiensk pasta med bland annat oliver och soltorkade tomater.

Recept på god pasta till regniga dagar

RECEPT: JANERIK HAGBOHM

FOTO: PETER KAM

3. Spagetti Carbonara på klassisk och vegetarisk recept

En rätt som klarar sig genom både de soligaste kvällarna och de regnigaste dagarna måste väl ändå vara den klassiska Carbonaran? Den är enkel att göra, innehåller inte så många ingredienser och om man lägger upp det snyggt kan den kännas riktigt lyxig. Går att varieras i mängder och dessutom lätt att göra både vegetarisk och vegansk om man så önskar. Här kan du hitta recept på en klassisk spagetti Carbonara.

Pasta carbonara recept

Klassisk spagetti Carbonara.

RECEPT: DIANA DONTSOVA

FOTO: DIANA DONTSOVA

4. Marockansk oxgryta med cashewnötter

Grytor i alla ära, det är en rätt som kan ta lång tid tidsmässigt men som ändå är väldigt lättlagad. Du stoppar ner ingredienserna i din gryta och sedan låter du tiden göra jobbet. Ju längre rätten får puttra på spisen, ju mer smak brukar tränga fram och ju godare blir den tillslut. Här tipsar vi om en lite annorlunda marockansk oxgryta som inte kommer göra dig besviken.

Marockansk köttgryta

Marockansk oxgryta med cashewnötter.

5. Blomkålsris med frikadeller i tomatsås och rosmarinkräm

Om du ännu inte testat denna rätt är det nu dags, frikadeller är ett magiskt alternativ till de klassiska köttbullarna. Låt frikadellerna gosa in sig i den mustiga tomatsåsen och var inte rädd för att krydda på ordentligt. Det här är en rätt som kan få vem som helst att glömma en regnig dag. Här kan du hitta receptet.

Frikadeller i tomatsås

RECEPT: DIANA DONTSOVA

FOTO: DIANA DONTSOVA

Läs mer:

Recept: Clubsandwich med kyckling och bacon

Recept: Små smørrebrød med citronmajonnäs

Mer läsning

Femina