Julbords recept.
Så gör du om de klassiska julbordsmaträtterna till vegetariska
1:06

Efter reklamen: Så gör du om de klassiska julbordsmaträtterna till vegetariska

(1:06)

Slå på ljud

Snabbgravad limelax

(8 bufféportioner)

Snabbgravad limelax.

Den gravade laxen får smak av lime, ingefära och ­koriander. Servera med en fräsch koriandersås.

Katja Kristoferson

300 g rå lax, gärna Salma

1 lime, rivet skal och saft

1 msk japansk soja

1 tsk honung

1 tsk riven färsk ingefära

1 msk hackad färsk koriander

1 tsk chiliflakes

½ tsk salt

Koriandersås

2 dl turkisk yoghurt

2 msk finhackad koriander

½ liten lime, rivet skal och saft

½ msk sweet chilisås

salt och peppar

Garnering

limeklyftor

koriander

Gör så här

1. Skär laxen i ½ cm tjocka skivor och lägg på ett fat.

2. Blanda limeskal och -saft, soja, honung, inge­fära, koriander, chiliflakes och salt.

3. Skeda marinaden över laxen och låt stå svalt i cirka 30 minuter.

4. Sås: Rör ihop alla ingredienser.

5. Garnera laxen med limeklyftor och koriander och servera med såsen.

Äppel- och ingefärssill

(8 bufféportioner)

Äppel- och ingefärssill.

Smaksatt 5-minuterssill – en utmärkt genväg.

Marie Tegnér

1 dl äppelcidervinäger

1 dl strösocker

1 dl vatten

1 msk tunt skivad färsk ingefära

1 förp 5-minuterssill, 420 g

1 litet rött äpple i klyftor

½ dl skivad purjolök

1 rejäl persiljekvist

Gör så här

1. Koka upp äppelcidervinäger, strösocker, vatten och ingefära och rör om så att sockret smälter. Låt kallna helt.

2. Låt sillen rinna av och skär den sedan i cirka 2 cm breda bitar. Varva sillen i en burk med äppelklyftor, purjolök och persilja.

3. Häll över lagen och låt stå i kylen några timmar, gärna ett dygn.

Recept i julens alla smaker – varmrätter, plockmat och adventsfika

Julskinka med apelsinglaze

(10 bufféportioner)

Julskinka med apelsinglaze.

Kryddnejlika eller stjärnanis? Ta den du tycker är godast. Eller varför inte båda?

Katja Kristoferson

1 apelsin, finrivet skal och saft

1 msk dijonsenap

2 msk rörsocker

1 msk hackad färsk timjan

1 färdigkokt julskinka, 1 kg

10 kryddnejlikor eller 4 stjärnanis

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Koka upp apelsinsaft, skal, senap, socker och timjan. Låt sjuda några minuter tills det får en tjock, trögflytande konsistens.

3. Ta bort eventuell svål från skinkan och pensla på apelsinglazen.

4. Tryck fast kryddor och griljera mitt i ugnen i cirka 10 minuter tills ytan fått fin färg.

Köttbullesliders

(8 bufféportioner)

Köttbullesliders.

Så gott nytänk med köttbullarna! Servera dem på bröd, toppa med en klick senap och lite rostad lök. Grönkålen får fin smak av ost och blir nästan som små pizzor.

Katja Kristoferson

1 liten grov baguette

2 msk skånsk senap

2 msk rostad lök

persilja

Köttbullar

500 g högrevsfärs

1 tsk salt

2 krm mald kryddpeppar

100 g kokt, riven potatis

1 riven gul lök

1 ägg

1 msk konc kalvfond

1 msk skånsk senap

smör till stekning

Gör så här

1. Köttbullar: Blanda fär­sen med salt och krydd­­peppar. Tillsätt potatis, lök, ägg, fond och senap. Arbeta ihop och forma till 16 små platta köttbullar. Stek dem i smör i cirka 2 minuter per sida.

2. Skär brödet i tunna skivor och lägg en köttbulle på varje. Klicka senap ovanpå och toppa med rostad lök och persilja.

Grönkålstortillor

(8 bufféportioner)

Grönkålstortillor.

Grönkålstortilla.

Katja Kristoferson

8 minitortillor, à 25 g

10 cm skivad purjolök

250 g fryst, tinad, hackad grönkål

smör till stekning

salt och svartpeppar

2 dl riven ost

1 dl riven ädelost

Gör så här

1. Sätt ugnen på 250°. Lägg ut bröden på plåtar med bakplåtspapper.

2. Fräs purjolök och grönkål i smör några minuter. Salta och peppra. Fördela på tortillorna och strö över osten.

3. Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter tills osten smält.

Russinfrallor

(32 stycken)

Russinfrallor.

Frallorna görs med en fördeg som jäser över natten. Nästa dag arbetar du ihop den med resten av ingredienserna och bakar ut.

Katja Kristoferson

½ paket jäst, 25 g

1 + 5 dl kallt vatten

2½ dl grahamsmjöl

1 + 1 tsk salt

11–12 dl vetemjöl special

1 msk malda brödkryddor

1 dl russin

½ dl pumpafrön

Gör så här

1. Rör ut en liten bit, cirka ¼, av jästen i 1 dl vatten. Tillsätt grahamsmjöl och 1 tsk salt och arbeta till en smidig liten deg. Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen över natten.

2. Nästa dag: Rör ut resten av jästen i 5 dl kallt vatten. Tillsätt fördegen och vetemjölet, spara lite till utbakning. Arbeta kraftigt, gärna i maskin i 7–8 minuter.

3. Tillsätt kryddor, russin, pumpafrön och 1 tsk salt och knåda ytterligare ett par minuter. Låt jäsa i 30 minuter i rumstemperatur.

4. Arbeta ihop degen igen och rulla ut till en avlång rulle. Dela i 4 delar och rulla ut till ­vardera 8 bitar som du formar till runda frallor. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och jäs under duk i cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250°.

5. Grädda frallorna mitt i ugnen i 8–10 minuter.

Mest läst