Midsommarmat.
0:17

Efter reklamen: Så blandar du en midsommarshot i fyra enkla steg

(0:17)

Slå på ljud

Ägghalvor med ­­sparris-och räktopping

(12 stycken)

Ägghalvor med sparris-och räktopping.

Toppade ägg är enkelt och festligt.

Helene Linsjö

5 gröna sparrisar

1 liten rödlök

200 g handskalade räkor

1 dl majonnäs

½ dl hackad dill

½ citron, finrivet skal

salt och peppar

½–1 tsk pressad citronsaft

Servering

6 kokta ägg

Garnering

dillvippor

Gör så här:

1. Bryt av den nedersta träiga biten på sparrisen och skiva resten väldigt tunt.

2. Skala och finhacka rödlöken. Hacka räkorna.

3. Rör ihop allt i en skål och smaka av med salt, peppar och citronsaft.

4. Skala och halvera äggen, lägg på toppingen och garnera med dill.

Kändiskockens oväntade grillknep – för perfekt tillagning

Klassisk matjestårta

(16 bitar)

Klassisk matjestårta.

Silltårta på kavrings­botten har blivit en klassiker. Den här görs med gräddfil och kaviar.

Helene Linsjö

Botten

200 g kavring, ca 8 skivor

75 g smör

½ tsk salt

½ tsk peppar

Fyllning

3 gelatinblad

200 g matjessill + spad

1 rödlök

3 dl gräddfil

½ dl Kalles kaviar

1 dl hackad gräslök

1 dl hackad dill

nymald svartpeppar

Garnering

t ex skivade rädisor, gräslök, rödlök, citron eller hackat ägg

Gör så här:

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Botten: Mixa kavringen i en matberedare. Smält smöret och blanda med kavring, salt och peppar. Tryck ut i en springform med avtagbar botten, cirka 25 cm i dia­meter. Sätt in i kyl.

3. Fyllning: Ta upp sillen ur spadet men spara spadet för smaksättning. Skär silleni små bitar. Hacka löken fint.

4. Rör ihop allt till fyllningen. Smaka av med sillspad, salt och peppar.

5. Lägg lite av fyllningen i en kastrull och smält det blötlagda gelatinet däri på låg värme. Det får ej koka. Rör sedan ner deti resterande fyllning.

6. Häll fyllningen över bottnen. Låt stelna i kyl i minst 1 timme. Garnera vid servering.

Tips: Tänk på att spadet från sillen kan vara antingen sött eller salt.

Vitlökssill med parmesan och persilja

(4 personer)

Vitlökssil med parmesan och persilja.

Krämigt och gott med sill, grekisk yoghurt, persilja och parmesanost i fin kombination!

Helene Linsjö

1 förp 5-minuterssill, 420 g

2 vitlöksklyftor

3 dl grekisk yoghurt

1 dl finhackad persilja

100 g parmesan, finriven

salt och nymald peppar

Gör så här:

1. Låt sillen rinna av ordentligt och skär den sedan i mindre bitar.

2. Skala och riv vitlöken fint. Rör ihop med yoghurt, persilja och parmesan till en jämn kräm. Smaka av med salt och peppar.

3. Vänd ner sillen. Låt gärna stå och dra i 1 dag före servering.

Citron- och chilisill

(4 personer)

Citron- och chilisill.

Frisk och fin klar sill med lagom chilisting.

Helene Linsjö

1 förp 5 minuterssill, 420 g

2 citroner

½ dl ättika, 24 %

2 dl strösocker

1 krm salt

3 dl vatten

5 torkade lagerblad

1 röd chili, typ spansk peppar

Gör så här:

1. Låt sillen rinna av. Skär i mindre bitar.

2. Lägg citronen i ljummet vatten i 5 minuter. Torka den ren och torr, strimla sedan det gula skalet med zestjärn eller potatisskalare. Undvik det vita på skalet, det smakar beskt.

3. Pressa ner citronsaften, utan kärnor och fruktkött, i en kastrull. Låt koka upp med ättika, socker, salt, vatten och lagerblad så att sockret löser sig. Låt lagen kallna.

4. Hacka eller skiva chilin. Låt fröna sitta kvar om du vill ha ­mycket hetta, annars ta bort.

5. Varva den kalla lagen med sill, chili och citronskal i väl rengjord burk. Låt gärna stå kallt i 1 dygnföre servering.

Tips: Hacka chilin om du vill ha med chilibitar på sillen när du äter den, annars skiva den så är den lätt att ta bort.

Krydd- och rödlökssill

(4 personer)

Krydd- och rödlökssill.

Läcker löksill – lätt att göra själv.

Helene Linsjö

1 förp 5-minuterssill, 420 g

1½ msk hela vitpepparkorn

1½ msk hela kryddpepparkorn

5 lagerblad

2 rödlökar

2 dl hackad dill och gräslök

2 dl strösocker

½ tsk finkornigt salt

Gör så här:

1. Låt sillen rinna av ordentligt och skär den sedan i mindre bitar.

2. Mortla pepparkornen och krossa ­lagerbladen. Skala och finhacka rödlöken.

3. Blanda lök, mortlad pep­par och ­lagerblad med örter, socker och salt i en skål. Vänd sist ner sillbitarna.

4. Lägg upp sillen i en väl rengjord burk och låt stå i minst 1 dygn. Det bildas en vätska i burken och den ska vara kvar. Rör gärna runt några gånger under första dygnet.

Varmrökt laxröra på knäcke

(ca 20 stycken)

Varmrökt laxröra på knäcke.

På de mumsiga snittarna är det trevligt att variera toppingen, så kan alla hitta sin favorit.

Helene Linsjö

10 cm purjolök

200 g varmrökt lax

100 g naturell färskost

2 msk hackad gräslök

salt och peppar

½ tsk citronsaft

Servering

knäckebröd eller kex, ca 20 små bitar

Garnering

t ex kapris, finriven pepparrot, rödlök, gräslök

Gör så här:

1. Skölj och ansa purjolöken. Strimla och lägg i en skål.

2. Bryt laxen i mindre bitar och tillsätt den. Rör därefter ner färskost och gräslök.

3. Smaka av laxröran med salt och peppar och eventuellt några droppar citronsaft. Servera på små bitar av knäckebröd och toppa med valfri garnering.

Mandelkaka med gubbar och grädde

(10–12 bitar)

Mandelkaka med gubbar och grädde.

Ljuvliga jordgubbar hör till! Tårtan i dubbla lager räcker till många. Det går också bra att servera kakbottnarna enkla och lägga fyllningen endast på toppen.

Helene Linsjö

250 g smör

4 ägg

3 dl strösocker

6 dl mandelmjöl, ca 150 g

2½ tsk bakpulver

200 g mandelmassa

Fyllning och garnering

400 g god jordgubbssylt

5 dl vispgrädde

10 maränger, krossade

2 liter färska jordgubbar

citronmeliss eller mynta

Så skär du jordgubbarna perfekt på sekunder – med prylen alla har hemma

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa två runda bakformar med löstagbar kant.

2. Smält smöret i en vid kastrull. Häll ner övriga ingredienser i kastrullen och rör ihop smeten väl. Tänk på att smeten ska röras ihop, inte vispas.

3. Fördela smeten i formarna. Baka i ­mitten av ugnen i 25–30 minuter. Täck över kakorna efter 15 minuter om de ­börjar bli mer än gyllenbruna på ytan.

4. Låt bottnarna svalna helt i formen och ställ sedan svalt, gärna i kyl över natten, innan de läggs ihop som en tårta.

5. Toppa bottnarna med sylt, grädde, maräng och färska jordgubbar, lägg ihop och servera.

Tips: Ännu mer smak? Bryn smöret! Supergott!