Tillgången till kyl- och frys har, så klart, förändrat tillvaron i köket radikalt. När vi handlar kan vi fynda och veta att fläskfilén, laxen eller vad det är, går att frysa in till ett senare tillfälle. Samtidigt kan det miljömedvetna hushållet ta hand om rester som blivit över och minimera svinn.

Läs även: 10 smarta sätt att minska ditt matsvinn

Ingenting vara dock för evigt. Inte ens en fyndad fläskfilé i frysen. Därför har vi samlat några tumregler kring livsmedel och hur länge de håller i frysen.

Grundregeln är att feta produkter, som till exempel lax, har kortare hållbarhetstid än magra i frysen.

Läs även: 8 oväntade matvaror du kan frysa in

Packa i lufttät förpackning så att köttet, fisken eller smörgåsskinkan inte torkar ut. Vid vanlig frystemperatur (-18) överlever inga bakterier så det är inget farligt att äta mat som legat länge i frysen. Men fettet i köttet kan härskna vilket givetvis innebär att smaken blir lidande.

Grönsaker bör förvällas innan de landar i frysen. Annars är risken att de blir sladdriga och trista. Frukt bör delas.

Så länge håller kött i frysen

Köttfärs och charkvaror: 2-3 månader

Fläskkött: 4 månader

Fetare kött (som till exempel högrev och lamm): 6 månader

Magert kött (som kycklingfiléer och vilt): 12 månader

Så länge håller fisk i frysen

Fet fisk (som lax): 2-3 månader

Mager fisk (som torsk): 12 månader

Så länge håller frukt och grönsaker i frysen

Bär (som till exempel blåbär och vinbär): 12 månader

Grönsaker (förvällda!): 12 månader (vätskerika grönsaker som tomat, gurka och sallad lämpar sig dock inte för frysning)

Så länge håller mejeriprodukter i frysen

Mjölk: 3 månader (Bör dock tina i kylskåp och skakas om innan förtäring)

Smör: 3 månader (Bör tinas i kylskåp innan användning)

Grädde: Ovispad grädde kan hålla i månader i frysen. Den bör tinas i kylskåp innan användning. Har den varit en vända i frysen är den dock svår att vispa men går att använda i matlagningen, enligt Konsumentföreningen Stockholms Släng inte maten.

Ost: 3 månader (Hårda ostar är att föredra framför mjuka (till exempel portsalut, grevé och gouda). Anledningen är att de mjukare ostarna blir svampiga och svåra att hyvla om du förvarar dem i frysen. Hårda ostar som cheddar, schweizerost och parmesan går dock alldeles utmärkt att frysa in. Dessertost som Camembert och Brie går också bra att frysa in. Riven hårdost kan tåla sex månader i frysen)

Filmjölk, Yoghurt, Crème fraiche, gräddfil: Går inte att frysa

Läs mer: 8 sätt att äta billigare – och få mer pengar över!

Källa: Livsmedelsverket, Råd och Rön, Arla, Kokaihop

Artikeln publicerades först på Allers.