Så undviker du att bli sjuk på utflykten – maten att skippa
När är många som gärna packar picknickkorgen när vi ger oss ut på sommarens utflykter. Att äta mat ute är inte bara härligt, det är också ett bra sätt att spara pengar i semestertid då hemlagad mat oftast är billigare än ett restaurangbesök.
Men om du ska ge dig ut flera timmar i naturen finns det några viktiga saker du bör tänka på när det kommer till förvaringen.
Catarina Flink är expert på Livsmedelsverket. Hon berättar att det är viktigare än vad många tror att hålla sin mat kyld, även på utflykten.
– På sommarhalvåret när det är varmt ute är det extra viktigt med kyla. Det är alltid viktigt att hålla varm mat varm, och kall mat kall. Det allra bästa är att ha en kylväska med kylklampar med sig, säger hon.
Så länge klarar sig maten i värmen – kortare än du tror
Vi är nog många som tänkt att det måste vara okej att ta med en pastasallad ut i skogen i tre-fyra timmar innan den äts. Men enligt Catarina ska man helst inte chansa.
– Livsmedelsverkets råd till konsumenter är att man kan ha kylvaror framme i rumstemperatur eller sommarvärme i ungefär två timmar. Ska man ut på picknick och vet att man ska äta på en gång går det alldeles utmärkt.
Vad är egentligen riskerna med att slarva med kylningen? Catarina berättar att det finns två aspekter. Den ena är kvalité – alltså att maten inte smakar så gott som den ska, eller får en försämrad hållbarhet.
– Sen finns det även en risk att sjukdomsframkallandebakterier växer. Ju varmare det är desto fortare går det för sjukdomsframkallande bakterier att växa till sig.
Tips: Ta med kylväska
Kylvaror bör inte vara i rumstemperatur eller sommarvärme mer än två timmar, enligt Livsmedelsverket.
För att säkert ta med mat på utflykt eller picknick – använd en kylväska och ordentligt med kylklampar så håller maten längre!
Så kan picknickmaten göra dig sjuk – farliga bakterierna
En vanlig bakterie heter staphylococcus aureus och kan finnas hos människor. Den kan spridas vid mathantering, men blir farlig först när maten utsätts för varma temperaturer.
– Man blir ganska snabbt kräksjuk om man blir smittad. Om du skalar räkor till exempel och har bakterien på huden eller i ett sår skulle man kunna sprida den till de skalade räkorna. Får räkorna sedan ligga framme för länge i varm temperatur kan bakterien föröka sig och bilda ett gift som gör oss sjuka.
Enligt Catarina spelar det ingen roll vilken mat det handlar om, man bör tänka likadant med alla kylvaror – oavsett om det gäller kyckling eller pasta.
– I pasta och ris kan det finns det en annan typ av bakterie, bacillus cereus, som kan tillväxa ganska fort vid rumstemperatur eller sommarvärme. Den kan göra en magsjukt inom loppet av några timmar om pastan eller riset har stått framme för länge.
Så vilken mat lämpar sig bäst på picknick, om man inte har tillgång till kyl?
– Alla livsmedel som man kan ha i rumstemperatur går ju bra. Hel frukt av olika slag eller bröd går bra. Det finns smältost, det vill säga ost på tub, som man kan köpa som förvaras i rumstemperatur.