Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Chefredaktören: Här är vintrenderna våren 2023

11 jan, 2023 
AvÅsa Liliegren
Shiraz druva bland vintrenderna 2023
Fokus på eko och hållbarhet är en trend som håller i sig. Den tar sig uttryck i allt från tillverkning till förpackning. Vi ser vin på burk och i petflaska. Att mixa druvor och dricka torrt är också något vi kommer göra i år. Sen är det det där med design, ett sätt att utmärka sig och visa att en ny generation sätter sin prägel på vinvärlden.
Annons
Så gör du tre lyxiga och snabba drinktilltuggBrand logo
Så gör du tre lyxiga och snabba drinktilltugg

1. Druvmix

Wiener Gemischter Satz, 2021

Österrike, Wien

Nr: 2515

Pris: 119:-

Här har vi en druvcocktail på grüner veltliner, riesling, chardonnay, grauburgunder, weissburgunder och traminer. Visst är jag ett stort fan av druvrenhet, men en mix som den här ger verkligen något extra. Att odla olika druvor tillsammans kallas för field blend eller gemischter satz, något man gjorde förr och som är på frammarsch igen. På denna etikett står det ”Wiener Gemischter Satz” som även betonar varifrån vinet kommer, just från Wien. Ursprung har alltid varit viktigt i vinvärlden.

Vin från Wein är en av vintrenderna 2023

2. Ungt, nytt & snyggt

Mother’s Milk Shiraz

Annons

Australien, South Australia, Adelaide, Barossa

Nr: 95260

Pris: 169:-

Bara namnet First Drop Wines andas nytänkande. Företaget grundades dock för snart tio år sedan av två vänner. Men tio år är inte mycket i vinvärlden som kantas av hundraåriga traditioner. Jag förförs både av namnet, etiketten och druvan: shiraz. Det är en gammal druva som alltid är inne. Detta vin hittade jag på Systembolagets hylla för små partier. Den trendkänsliga bör slå sina lovar runt den hyllan. Där finns alltid roliga grejer att prova.

Shiraz från Australien Mother´s Milk.

3. Torra bubblor

Bruant Brut Nature, 2020

Annons

Spanien, Cava

Nr: 93994

Pris: 199:-

Torrt ska det vara, knastertorrt! Även här har jag botaniserat på hyllorna med tillfälligt sortiment. Där finns det nästan alltid ­knastertorra bubblor från mindre producenter och roliga länder och distrikt. Har med glädje druckit mousserande från Storbritannien, Tyskland, Sverige. Detta bubbel är eko, andas friskt och rent, precis som vi vill att framtiden ska vara.

Härlig Cava från Bruant

4. Burkar bubblar

Eòlic Brut Nature

Spanien Burk 200 ml

Annons

Nr: 20036

Pris: 37:- (+ pant 1:-)

Det finns trender som man inte är lika förtjust i som andra. Jag tillhör den stockkonservativa typen som vill ha mina viner på glasflaska. Jag är inte ensam om det. Den konservativa vinvärlden i Frankrike och Italien hänger med. Men skit i oss. Vin på burk är på framfart. Och visst kan jag se många fördelar i förpackning och hantering. Till picknick, om du bara vill ha ett glas… Ska jag dricka något vin på burk får det bli ett torrt bubbligt. Så känner jag mig i alla fall trendig.

Mousserande vin på burk
Annons