Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Chefredaktören: Här är de bästa vinerna i mars 2023

14 mar, 2023 
AvÅsa Liliegren
Gott vin tips mars
Vi hyllar kvinnorna bakom vinet denna månad. De är hantverkare, entreprenörer och ibland även arvtagare. De axlar en tung och ofta manlig bransch med glans.
Annons
Drinkklassikern Bellini – så här gör duBrand logo
Drinkklassikern Bellini – så här gör du

1. Gott vin att lagra

Gott vin att lagra.

Mas de Libian Khayyâm, 2021
Frankrike, Rhonedalen, Côtes du Rhône

Nr 95989

191:-

Detta vin är uppkallat efter en poet och matematiker. Vi befinner oss i Rhône på en vingård med traditioner. Urfadern köpte den första jordlotten 1670. I dag är det systrarna Hélène och Catherine Thibon-Macagno som driver verksamheten. Sedan 2005 är vinporoduktionen biodynamisk och i samklang med naturen odlas även andra grödor. I flaskan har vi en lagringstålig blandning av 80% grenache, 10% syrah och 10% mourvèdre. Drick en nu och lägg ett par på lagring i närmare tio år. För både kvinnor och vin blir vackrare med åren.

2. Friskt klassiskt vin

Gott vitt vin.

Trimbach Riesling, 2019
Frankrike, Alsace

Nr 2639

161:-

Även här har vi en legendarisk producent. Vingården har drivits av familjen Trimbach sedan 1626, det är imponerande. Nu är man inne på 12:e och 13:e generationen, och en av de lysande hjärnorna är Anne Trimbach. Även här hittar vi viner i alla möjliga prisklasser. Men denna klassiker är verkligen en klassiker. Den ger precis det en riesling ska ge. Du hittar den karaktäristiska petroliumdoften, den fina syran, lite örter och mycket citrus. Traditioner som håller!

3. Elegant och tidlös champagne

Godaste champagnen.

Taittinger Brut Réserve
Frankrike, Champagne

Nr 7422

481:-

Taittinger grundades i början av 1900-talet av en man som sig bör och uppkallade det efter sig själv. Det anrika champagnehuset gick ur familjens ägo en kort tid men köptes tillbaka 2006 av Vitalie Taittingers far. Sedan 2020 är det Vitaile som är vd för företaget. Taittingers champagner har serverats vid Nobelfesten flera gånger. Detta är verkligen en tidlös klassiker med klass. För mig är den här precis det en champagne ska vara, elegant, lite citrus, lite bröd och en fin mousse som hänger kvar länge i gommen.

4. Strävan mot världens bästa vin

Fantastiskt vin till ett bra pris.

Gaja Sito Moresco, 2020
Italien, Piemonte, Langhe
Nr 92645
401:-

Det började med Angelo Gaja som med nytänkande, mod och mycket personlighet placerade Barbaresco på vinkartan. I dag står döttrarna vid rodret. Den ena, Gaia Gaja, axlar sin fars mantel med visionen att skapa världens bästa vin, den kommer med en ansenlig prislapp. Många viner från Gaja kostar 1000-tals kronor. Men håll ögonen öppna, på hyllan för tillfälliga och små partier kan det dyka upp en och annan flaska i en något mer human prisklass. Vill man ta del av en legend får man betala. Här har du en blandning av nebbiolo, barbera och merlot i ett fantastiskt vin. Drick det som en kulturupplevelse!

Annons