Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Chefredaktören: Här är de 4 godaste vinerna runt 100 kronor

01 mar, 2023 
AvÅsa Liliegren
billigt vin
Alla priser går upp, så även vinet. De viner som kostade under hundringen förra året har tickat upp till strax över. Men det är fortfarande en bra ­prisklass. Här är fyra favoriter som ligger runt eller under hundringen.
Annons
Så väljer du rätt vinglas till rätt vinBrand logo
Så väljer du rätt vinglas till rätt vin

1. Spännande rött vin

Bianchi Montepulciano d’Abruzzo

Umani Ronchi, 2021

Italien, Abruzzerna

Nr: 7126

Pris: 81:-

Amen wow. Vilken häftig doft. Det kommer lite tobak direkt. Den där tobaksdoften när den bara är en hint som jag älskar i röda viner. Detta är ett perfekt husvin. Det kräver väldigt lite av plånboken. Är både drick- och matvänligt. Jag rekommenderar att servera det lite kylt, runt 16 grader. Det passar toppen till ljust kött, vegetariskt och inte minst pasta såklart.

Annons

2. Som vitt vin ska vara

Leth Riesling Selection, 2021

Österrike, Niederösterreich

Nr: 2581

Pris: 101:-

Viner från producenten Leth har funnits ett bra tag och tillhör några av mina ständiga favoriter. Detta relativt nya, som lanserades i september 2022, är ett helt ekologiskt vin. Jag kan bara säga att jag har fått ännu en favorit från denna pålitliga producent. Doften är koncentrerad och alldeles ljuvlig. Smaken är allt jag vill ha i en riesling. Pigg syra som pickar gommen, lång fin eftersmak med lite pepprighet och mycket frukt. Bara att njuta.

Annons

3. Vänligt och varmt rödvin

budgetvin

Parajes del Valle

Monastrell, 2021

Spanien, Jumilla

Nr: 2532

Pris: 101:-

Mjukt skulle jag beskriva detta vin som. Sammetslent, med både färska örter och frukt. Producenten befinner sig i Jumilla i sydöstra Spanien, här är det varmt och torrt. Viner härifrån har lärt sig att klara svåra tider, beskriver man det själv som. Det låter både poetiskt och starkt. Det finns många plus att dela ut. Flaskan, etiketten och självklart att det är ekologiskt – man jobbar i samklang med vår jord. Serveras kylt, 14–16°C, och ät kallskuret, eller varför inte stekt fisk till.

Annons

4. Bubbel till budgetpris

Pierre Olivier vin

Pierre Olivier

Blanc de Blancs Prestige Brut

Frankrike

Nr: 77141

Pris: 101:-

Detta är ett angenämt vin på alla sätt. Doften är frisk med en hint av både bröd och frisk frukt. Det är ett bubbel från Frankrike tillverkat enligt tank­metoden, charmat eller cuve close. Volymmässigt är detta den vanligaste metoden att göra mousserande vin. Det innebär att vinet jäser i en trycktank, och inte på flaska i nära kontakt med jästen som champagnen gör. Denna metod ger lätta, friska och fruktiga viner. Och det är ju gott.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons