Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Chefredaktören: Här är de 4 bästa vinerna i vår

24 mar, 2023 
AvÅsa Liliegren
Languedoc
En påse prisvärt gott och blandat med klassiska, trendiga och spännande smaker. Visst är det vårkänslor i det friska vita och bubblet, men jag njuter fortfarande av örtigt rött och mulligt vitt.
Annons
Mousserande vin – så väljer du rätt glasBrand logo
Mousserande vin – så väljer du rätt glas

1. Spännande druva för bubbel

Bubbel tips

Montanha, Baga, 2018

Portugal, Bairradaa

Nr 2818, 130:-

Här gick jag i gång på druvan: baga, som ofta jämförs med pinot noir. En röd druva som används till både vitt, rött och bubbligt. Och just här bubblar det. Doften bjuder både på blommig och frisk citrus, färgen är gyllene gul och i doften sveper lite apelsin förbi. Prislappen på det – ett fynd.

Annons

2. Frisk och pigg Languedoc-vin

Languedoc vin

Gérard Bertrand, Picpoul de Pinet, 2021

Frankrike, Languedoc-Roussillon, Coteaux du Languedoc, Languedoc Picpoul de Pinet

Nr 79175, 117:-

Om du gillar riesling och grüner veliner är detta något för dig. Druvan är picpoul de pinet från Languedoc – den är lika pigg som riesling, har mjukheten jag kan hitta i grüner men är sin alldeles egen lysande stjärna. Kanonsyra utan att vara kärv. Det är ett snällt och ack så gott vin, med frisk doft men lite blommig ton som gärna hänger kvar.

3. Vitt vin i tiden

Vitt vin tips

Sophia, Piemonte Bianco, 2021

Annons

Italien, Piemonte

Nr 2462, 101:-

Jag är ett inbitet fan av krispiga vita viner, det är min komfortzon, jag blir sällan besviken och vet vad jag får. Men hur tråkigt lät inte det? Det är ju så kul med viner som har fler nyanser. Det här har ett härligt omfång. Det är både friskt och fylligt och helt trendriktigt med en underbar druvcocktail av cortese, chardonnay, sauvignon blanc och lite, lite riesling.

4. Rött vin-fynd

Billigt rött vin

Marastoni, Vino Nobile di Montepulciano, 2019

Italien, Toscana, Vino Nobile di Montepulciano

Nr 55238, 151:-

Ett klassiskt rödvin från Toscana som inte är lika känt eller prisat som vinerna från Brunello di Montalcino, men här finns fyndvittring. Jag tycker att vi har ett fint i flaskan här! En frisk italienare med härlig örtighet, lite lagerblad i doften och en vänlig fatkaraktär. Ett otroligt prisvärt vin. Man får mycket och bra kvalitet för 151 kronor. Du hittar det i beställningssortimentet.

Annons