Lilla huset på prärien

1:60

Efter reklamen: Klassiska Filmcitat

(1:60)

När nyheten gick ut om att Lilla huset på prärien kommer att produceras på nytt, gick ett sus över världen.
Tv-serien om familjen Ingalls som bosätter i det lilla samhället Walnut Grove i Minnesota i slutet av 1800-talet, sändes i 207 avsnitt med första omgången i Sverige 1979.
Men repriserna har gått varma genom åren och enligt Entertainment weekly sänds serien fortfarande i 30 länder världen över i dag.

Lilla huset på prärien-skådespelarna återförenades

Nyproduktionen kommer bestå av entimmeslånga avsnitt och görs av produktionsbolagen Anonymous content och Paramount television studios - och vilka som gör de nya rollerna är oklart.
Men det finns en som redan har räckt upp handen och visat sitt intresse.
– Jag är i precis rätt ålder för att spela Mrs Oleson. Jag är verkligen det, jag skäms inte, säger Alison Arngrim, 58, till Entertainment Weekly.

Den svenska premiären av Lilla huset på prärien stod den 9 september 1979.

Courtesy Everett Collection

Det var hon som för drygt 40 år sedan spelade Nellie Olesen, mall-apan med de blonda skruvkorkarna som fällde snälla Laura så hon vrickade foten.

Mrs Oelsen var hennes lika snorknästa moder i serien, spelad av Katherine MacGregor, som gick bort för tre år sedan.

Michael Landon förlorade kampen mot cancer

I april 2014 återförenades stora delar av den mytomspunna casten i Today Show på amerikanska CBS, för första gången på flera decennier.
Karen Grassle som spelade mamma Caroline Ingalls var märkbart rörd när den klassiska vinjetten med ”Mary”, ”Laura” och lilla ”Carrie” som tumlar nedför en äng, spelades upp i studion och den gamla trogna tv-familjen tog plats i soffan.

– Jag får tårar i ögonen. Jag sitter här med mina ”tre döttrar” för första gången sedan Michaels begravning. Och då är jag ändå ingen sentimental typ, sa Karen Grassle.

Michael Landon som spelade pappa Charles Ingalls gick bort i cancer 1991.

Courtesy Everett Collection

Michael är Michael Landon, som fick både yngre och äldre hjärtan att slå kullerbyttor med sin rolltolkning som pappa Charles Ingalls i serien. Den populära skådespelaren avled i i sviterna av cancer 1991 och kommer av givna skäl inte kunna ses i en comeback 40 år senare.
"Det känns som helgerån, det finns bara en Michael Landon", som en följare kommenterade på Feminas Instagram när notslaginyheten presenterades.

Men hur gick det för de andra?
Jo, det kan vi tala om.
Knyt på er förklädena och häng med!

Laura Ingalls - Melissa Gilbert

Melissa Gilbert som Laura Ingalls i Lilla huset på prärien

Mellanbarnet Laura var huvudperson i serien och den som före Greta Thunberg gjorde två långa flätor till sitt signum.
Exakt hur stor Melissa Gilbert blev med rollen i nybyggar-familjen Ingalls kan få kännetecknas av att hon var den yngsta någonsin att få sin stjärna på Hollywood Boulevard. Hade en rad roller på tv och film fram till nittiotalet, bland annat i Nip/Tuck, The Diary of Anne Frank och Choices of Heart.

10 kändisar som vi glömt dejtade varandra på 90-talet

Men hon blev allt svårare att känna igen.
För några år sedan gick den forna barnstjärnan ut i media och berättade att hon upplevt en så stor press i branschen att hon låtit skönhetsoperationerna löpa amok. ”Jag gick samma väg som så många andra – jag fixade näsan, brösten, använde fillers och Botox, men inte längre. Jag har tagit bort mina bröstimplantat och jag använder mig inte längre av fillers eller Botox eftersom jag är en 53 år gammal kvinna och jag försöker omfamna den här åldersprocessen”, sa Melissa Gilbert i en intervju med magasinet First For Women 2018.
Hon har också varit med i amerikanska Let’s Dance (slutade femma) samt skrivit en bok.

Privat var hon i 15 år gift med en annan stor 80-talsstjärna - Bruce Boxleitner (Luke Macahan!) med vilken hon fick en son.

Charles Ingalls - Michael Landon

Michael Landon spelade Charles Ingalls i Lilla huset på prärien.

Seriens centralpunkt bredvid dottern Laura var myspappornas myspappa Charles. Lika präktig i sin karaktär som de svarta lockarna på huvudet.

Hade gjort sig ett namn redan som Little Joe i Bröderna Cartwright, men med succén i Lilla huset på prärien visste populariteten inga gränser.
Förutom att han gjorde en av huvudrollerna, regisserade, skrev och producerade Michael Landon det populära familjedramat.

När serien lades ner efter åtta säsonger började Michael Landon om med Highway to heaven där han spelade en ängel som hjälpte folk att få vingar.

Gick bort tragiskt 1991 i sviterna av cancer i bukspottskörteln, han blev 54 år gammal.

Omgiven av sin tredje fru Cindy och deras två barn.

Caroline Ingalls - Karen Grassle

Karen Grassle var lärare med drama och engelska som huvudämnen och hade läst på Royal Academy of Dramatic Art i London när hon fick rollen som den rättrogna hustrun Caroline Ingalls.

Ingen var så fin som Caroline.

Har efter serien haft en del ströjobb som skådespelerska men inga stora roller enligt Imbd.

I fjol blev "Mamma Ingalls" ansiktet utåt för en leverantör av badprodukter för äldre och handikappade, något hon enligt uppgift ska ha fått på grund av hennes koppling till karaktären Caroline Ingalls " som lovprisade vård och familjevärdering”.
I november gjorde hon en shout-out till USA:s nya viceprecident Kamala Harris på sin Instagram med orden: ”Brava Kamala! 100 years since women got the vote. Today historic too!”

Hon har varit gift tre gånger men fick i verkliga livet inga egna barn.

Mary Ingalls - Melissa Sue Anderson

Stod för en scen i serien som för oss som var unga och oförstörda på den tiden, lämnade ett trauma att bära för resten av livet.
När storasyster Mary blev blind!

Skådespelar-karriären efter Lilla huset inkluderar bland annat filmen Midnight offerings och rollen som Alex i Which mother is mine? för vilken Melissa Sue Anderson hon kammade hem en Emmy 1979.

Släppte 2010 släppte en självbiografi med titeln The way I see it: A look back at my life on little house.

Privat hade Ingalls förstfödda en uppmärksammad romans med Lorenzo Lamas (Lance i Falcon Crest!) och Melissa Sue Anderson ska också ha haft en fling med nästan då dubbelt så gamla Frank Sinatra Jr .

I dag för hon en undanskymd tillvaro i Kanada med man och två barn.

Carrie Ingalls - Lindsay och Sidney Greenbush

Familjens lilla höna var egentligen två. Rollen som Carrie, lillaystern som snor in sig i sina förkläden och ramlar i vinjetten, varvades av tvillingarna Lindsay och Sidney Greenbush.

I dag är de 50 år och Lindsay Greenbush var en av dem som var med när Today show ställde till med reunion för två år sedan. När Lilla Huset på Prärien lades ned efter åttonde säsongen dök tvillingarna upp i en del reklamfilmer, bland annat för tuggummi och Kentucky Fried Chicken.

1980 var den tidiga skådespelarkarriären över när de valde att fortsätta gå i skolan.

Lindsay Greenbush har i dag en dotter född 1995 och är engagerad inom amatörboxning.

Albert Quinn Ingalls - Matthew Labyorteaux

Albert Quinn Ingalls som från början bara var aktuell för gästinhopp i ett par avsnitt blev en sådan tittarfavorit att han fick en nyckelroll.

En föräldralös pojke som flyttades runt på olika barnhem tills Charles och Caroline Ingalls förbarmade sig och adopterande honom.

Alberts sorti från serien, efter att ha insjuknat i leukemi, gäckade tv-tittarna och är än i dag ett litet mysterium.

”Han dog aldrig officiellt i avsnittet och jag tror att det är lite öppet för debatt… men det var lite av en oskriven grej att vi visste att han skulle dö”, har skådespelaren själv sagt efteråt.

Ing-Marie Carlsson försvann från rampljuset – därför är hon tillbaka

Matthew Labyorteaux dök upp i en del filmer efter efter Prärien, bland annat i skräckfilmen Deadly Friend och i Whiz Kids men blev kanske ännu mer uppmärksammad som proffs på tv-spel.

1981 slutade han på tionde plats i Atari world championships i Chicago och han blev också enligt mediauppgifter amerikansk mästare i Pac-Man (!).

I dag gör han röster till tv-spel och filmer.

Harriet Oleson - Katherine MacGregor

Katherine MacGregor som arga Harriet Oelson.

NBC/Courtesy Everett Collection

Drottningen av stora kjolar, plymhattar och enorma spetskragar men mest känd som byns sladdertacka. Gift med "stackars kuvade" handlaren Nels Oelson i serien.

Startade efter rollen som Harriet Oelson en teatergrupp för barn där hon skrev manus, producerade och regisserade och hade enligt filmdatabasen IMDB en roll i en kortfilm 2014, annars slamrade det inte mycket om Katherine MacGregor.

Bodde i Kalifornien fram till 2018 när hon gick bort 93 år gammal.

Har en fanpage på Facebook med 2 400 följare.

Nellie Oleson - Alison Arngrim

Alison Arngrim spelade Nellie Oelson i Lilla huset på prärien

Den bortskämda ungen alla älskade att hata, hon som gjorde livet surt för de väna systrarna Ingalls. The one and only Nellie Oleson!
Alison Arngrim hoppade av serien 1981 för att så småningom ge sig in på en bana som komiker. I ett av hennes nummer beskrev hon rollen som Nellie Oelson”som att ha PMS i sju år” och 2010 gav hon ut en bok med den underbara titeln: ”Confessions of a Prairie Bitch: How I Survived Nellie Oleson and Learned to Love Being Hated”.

Kanske skojade hon bara när hon sa i en intervju nyligen att hon gärna skulle ta rollen som Harriet Oelsen i nya kommande upplagan av Lilla huset på prärien - men vi hoppas inte!

Gift vid första ögonkastet – så gick det sen för paren

Mer läsning

Femina