VIDEO: Kändisarna med de mest spektakulära 80-talshåren – så ser de ut i dag
0:53

Efter reklamen: VIDEO: Kändisarna med de mest spektakulära 80-talshåren – så ser de ut i dag

(0:53)

Slå på ljud

Vi har sett henne i mängder av produktioner genom åren Rederiet, Svensson Svensson, Cleo, Drottningoffret ochsom matriarken Helga Löwander i Vår tid är nu. Nu medverkar hon också i ICA:s uppskattade reklamfilmer.

Suzanne Reuter föddes den 14 juni 1952 och är dotter till ingenjören Terje Reuter och skådespelerskan Bojan Westin. Hon växte upp i Kungsbacka och kom in på Teaterhögskolan i Göteborg redan som 24-åring. Sedan väntade huvudstaden, och en karriär inom tv, film och teater. I början av 80-talet, och fram till 2000, levde Suzanne tillsammans med kollegan, skådespelaren och regissören, Tomas Pontén. Tillsammans fick de tre söner: Simon, Joakim och Lukas.

I dag bor Suzanne på Ekerö. När hon inte arbetar tränar hon gärna: både yoga och pilates. Att bli äldre, nyligen fyllde hon 70, tycks hon ta med ro.

– Så gott det går försöker jag anpassa mig. Jag är ju över 60 år. När jag var liten var en 60-åring i princip lika med en döende människa. Det är annorlunda idag. Jag är inte rädd för att bli äldre. Det gäller att ta vara på livet. När man vaknar på morgonen ska man tänka: "jag har fått en dag till i mitt liv". Att bli äldre innebär ju att jag får vara med.

När Suzanne Reuter fotades för 2021 års upplaga av Sagolika kvinnor-kalendern hade hon några krav: hon ville inte bli redigerad eller få rynkor borttagna.

– Det var en överenskommelse vi hade, jag ville inte att du skulle redigera bilden, har Suzanne berättat.

Så lever Sissel Kyrkjebø i dag – nya steget med kärleken: ”Aldrig trott”

Suzanne Reuter om sina förebilder

Suzanne Reuter har, under hela sin karriär, mixat humor med allvar. Men hon är en sann komedienne. I en intervju har hon berättat vad hon själv tycker är bra humor.

– Jag avgudar Peter Sellers. Och många svenska skådespelare. Jag kan falla i farstun av Johan Glans. Mia och Klara är jättebra. Henrik Dorsin är ett geni, liksom Peter Dalle. Ulla Skoog. Robert Gustafsson. Det finns ganska många, och det känns konstigt att bara plocka ut några.

Suzanne Reuter är förtegen kring det privata. Men hon berättar, för ICA-kuriren, att hon gått en del i terapi.

–Det har blivit en hel del KBT-terapi. I olika omgångar har jag haft behov av det. Jag kan bli väldigt melankolisk, till och med deprimerad. Och det ska man helst inte vara. Jag har blivit hjälpt några gånger. I att plöja nya banor i hjärnan. I att inte älta.

Hon fortsätter:

–Terapi kan vara en investering i livet. Men det är inget jag springer jämt på. Jag är egentligen en människa som mest ser lösningar, inte problem. Men depressioner är något annat, de har med kemi att göra. Terapin har alltid varit relaterad till mitt privata liv, och kommer inte ur skådespeleriet.

Feminas redaktion har grävt i arkiven och hittat 11 fantastiska (och bortglömda) foton på Suzanne Reuter – från hela hennes karriär. Titta och njut!

Skådespelerskorna Suzanne Reuter och Pia Green, 1980.

Skådespelarparet Suzanne Reuter och Dan Ekborg, dåvarande sambos. Året är 1982.

Suzanne tillsammans med sin mamma, Bojan Westin, också hon skådespelerska. 1986.

Suzanne och dåvarande maken Thomas Pontén, 1990.

Suzanne med Stefan Sauk, Gunnel Fred och Peter Dalle under inspelningen av serien Lorry, 1993.

Under inspelningen av serien Svensson, Svensson, 1994.

Suzanne Reuter gratuleras till Guldbaggen av mamma Bojan Westin och maken Thomas Pontén. 1995.

Suzanne Reuter, 1998.

Gunilla Nyroos, Suzanne Reuter, Melinda Kinnaman och de andra i ensemblen till Blommor av Stål springer Tjejmilen på Gärdet i Stockholm, 2008.

Suzanne Reuter inför Malmö-premiären av Svensson, Svensson, 2009.

På pressträff inför Vår tid är nu, 2017.

Suzanne Reuter på Gröna Lund, 2022.

SE OCKSÅ: 5 snackisar från veckan som gått
1:25

Efter reklamen: SE OCKSÅ: 5 snackisar från veckan som gått

(1:25)

Slå på ljud
Mest läst