Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så lever Sissel Kyrkjebø i dag – nya steget med kärleken: ”Aldrig trott”

21 jun, 2022 
AvLinus Brännström
FotografTT
Hon har sjungit på OS-invigningar och kungliga bröllop – samt gjort rösten till Ariel i Den lilla sjöjungfrun. Nu berättar den norska stjärnan Sissel Kyrkjebø om det tuffa genombrottet som tonåring och om nya steget med maken.
Annons
Disneyprinsessorna med orealistiska midjor – då och nuBrand logo
Disneyprinsessorna med orealistiska midjor – då och nu

Norskan Sissel Kyrkjebø, som fyller 53 den 24 juni, sitter i en tv-studio i Danmark när hon ringer upp Femina i Sverige. Genom sin långa karriär har hon blivit en älskad artist som rör sig sömlöst mellan de skandinaviska länderna.

Det kan illustreras med Disneyfilmen Den lilla sjöjungfrun från 1989 – Sissel Kyrkjebø gjorde Ariels röst, både tal och sång, i de svenska och norska versionerna av filmen och sjöng i den danska.

Sissel Kyrkjebø är en älskad artist i hela Skandinavien.

– Jag minns när jag var med i en tv-show i Sverige och en av sminköserna hörde min röst och utbrast: ”Men det är ju Ariel!” Hon hörde bara min röst när jag pratade, det var så konstigt, säger Sissel Kyrkjebø och skrattar.

Annons

– Det är inte något jag har tänkt på själv, att många förknippar min röst med Ariel.

Sissel Kyrkjebø föddes i Bergen 1969 och sjöng i tv för första gången 14 år senare. Samma år som hon fyllde 17 år och gav ut sitt första album uppträdde hon som mellanakt när Eurovision Song Contest arrangerades i Norge efter Bobbysocks vinst.

Det var också då hon fick sitt stora genombrott.

– Jag slog igenom första året i gymnasiet och bestämde att jag skulle gå klart skolan. Så gymnasiet blev ju min fristad, där var jag som alla andra, säger Sissel Kyrkjebø.

”Jag var fortfarande ett barn”

– Samtidigt reste jag varenda helg och sjöng och det var ju såklart jätteskoj, en fantastisk tid, men det gick väldigt snabbt. Jag körde på som ett expresståg och därför var det ännu viktigare att gå i skolan och träffa vänner, vara en av dem. Musikbranschen var ju en vuxenvärld och jag var på många sätt fortfarande ett barn.

Annons

Hur var det att plötsligt bli en kändis?

– Det som jag tyckte var jobbigt var när jag var på stan med vänner och det hela tiden kom fram en massa folk som ville snacka med mig. Det var inte obehagligt, folk var vänliga, men det tog tid och den tiden ville jag ha med mina kompisar. Så vi slutade vara på stan för att i stället vara hemma hos någon.

Sissel Kyrkjebø fick sitt stora genombrott när hon uppträdde som mellanakt i Eurovision Song Contest 1986.

Under sin långa karriär har Sissel Kyrkjebø såväl uppträtt på OS-invigningen i Lillehammer som på prinsessan Märtha Louises och Ari Behns bröllop – dessutom har hon både uppträtt och spelat in musik med Plácido Domingo.

– Jag är inte så bra på att se tillbaka, jag tycker att det är mer spännande att blicka framåt och framför allt att vara i nuet. Jag är bara glad över att jag har sådan tur att jag kan ha min hobby som yrke, säger Sissel Kyrkjebø.

Annons

Sissel Kyrkjebøs nya steg med maken

Nyligen släppte hon ep:n Trilogy – det är tre låtar som berättar en historia om kärlek och längtan.

– De två första låtarna har mycket längtan i sig och i den tredje är det mer glädje, en lust att fira livet och kärleken. Jag gillar ju lyckliga slut. Temat kom sig ganska naturligt på grund av pandemin då det var en realitet för många att inte kunna vara tillsammans med dem som man brukar vara tillsammans med, säger Sissel Kyrkjebø.

Sissel Kyrkjebø med sin man Ernst Ravnaas.

Låtarna har hon skrivit tillsammans med sin man Ernst Ravnaas.

– Han är egentligen skatteadvokat och har aldrig skrivit musik i hela sitt liv men plötsligt började han skriva. Det hade jag aldrig trott, att vi skulle skriva musik tillsammans, men det har öppnat en helt ny värld. Det är otroligt skoj och något som jag har lust att fortsätta med, säger Sissel Kyrkjebø.

Annons

Så lever Sissel Kyrkjebø i dag

Paret bodde tidigare i Oslo men har sålt lägenheten och flyttat ut på landet. Sissel Kyrkjebø har två vuxna barn från sitt första äktenskap med den danske artisten Eddie Skoller.

– Barnen bor inte hemma längre, jag tycker att det är fantastiskt att se dem växa upp och bli sina egna, säger Sissel Kyrkjebø – som är känd för att värna om sitt privatliv.

– I dag förväntas du, både av fans och skivbolag, vara extremt aktiv på sociala medier och det gäller också det som är ditt privatliv. Det har blivit normen och för en del är det helt naturligt, men för mig är det inte det. Jag delar gärna det som handlar om min karriär men det är viktigt för mig att få bevara en del av mitt privatliv.

Sissel ser Sverige som sitt andra hem – här uppträder hon med Sanna Nielsen i Allsång på Skansen.

I höst kommer hon till Sverige i två omgångar – först som en del av sin Reflections-turné i september och sedan, i november, gör hon sin traditionella julturné genom landet. Sissel Kyrkjebøs julkonserter har blivit en viktig tradition för många svenskar.

– Jag älskar att turnera i Sverige. Norge och Sverige är två olika länder men vi har väldigt mycket gemensamt och musik har inga gränser. För mig är Sverige en del av mitt hem, säger hon.

Annons