Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

8 kändisar vi minns med värme – men som yngre generationer inte alls har koll på

14 jun, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt.
De var några av Sveriges mest kända ansikten – sedan glömdes de bort. Feminas redaktion har grävt i bildarkiven och tagit oss en titt på kändisarna som yngre generationer inte längre kommer ihåg.
Annons
Allsång 2022 – Här är artisterna som uppträderBrand logo
Allsång 2022 – Här är artisterna som uppträder

De kom, de såg, de segrade – och de glömdes bort. Ja, nog är det märkligt med åren som går. Plötsligt minns våra barn och barnbarn inte de kändisar som en gång var så otroligt levande för oss. Feminas redaktion har kikat in i bildarkivet och grävt fram en härlig bildskatt – fylld av just sådana kända ansikten.

Lennart Hyland

Lennart Hyland, 1963.

I många, många år stod han för den ultimata underhållningen, i Karusellen och Hylands hörna. Lennart Hyland var journalist och programledare vid Sveriges Radio samt Sveriges Television, han föddes den 24 september 1919 i Tranås i Säby församling och somnade in den 15 mars 1993, 73 år gammal.

Annons

Karin Falck

Karin Falck, 1975.

När Karin Falck började på Sveriges Television år 1955 hade man bara sex anställda –och själv hade Karin inte ens sett på tv. Två år senare debuterade hon som programledare och gjorde succé. År 1975 ledde Karin både den svenska och den internationella Melodifestivalen. Hon har också skapat flera minnesvärda underhållningsprogram, som Estrad, Gäster med gester och Halvsju. Mest känd är hon dock för sina såpor. Karin regisserade både Rederiet, Varuhuset och Tre Kronor. Den 6 februari 2022 fyllde Karin Falck, 90 år.

Annons

Karl Gösta ”Snoddas” Nordgren

Snoddas vid tv-inspelningen av Våra favoriter.

Karl Gösta Nordgren, mer känd som Snoddas, föddes den 30 december 1926 i Arbrå, Gävleborgs län och somnade in den 18 februari 1981, blott 54 år gammal. Genombrottet kom redan under 1940-talet då Snoddas spelade bandy i Bollnäs GIF. Därefter satsade han på musiken. Den 26 januari 1952 orsakade han så kallad ”Snoddasfeber” över hela landet då han i programmet Karusellen framförde låten Flottarkärlek, men den minst sagt kända raden Haderian, Hadera.

Annons

Anita Lindman

Anita Lindman, Ola Lindberg och Televinken.

Anita Lindman föddes den 14 maj 1932 i Ludvika församling i Kopparbergs län och gick bort den 31 augusti 2018. Anita var programpresentatör, programledare och producent på Sveriges Television. Hon var dessutom förskollärare. Mest känd är kanske Anita för sin insats i tv-programmet Anita och Televinken. Televinken var en marionettdocka som under programmets gång ställde många nyfikna frågor. Anita och Televinken startade 1964 och fick ett oerhört genomslag.

Annons

– Det var en intensiv period. Vi var först med att ha en docka i tv. Vi fick massor med brev – flera säckar i veckan. Vi blev ju oerhört populära i hela Sverige. Det var väl inte någon som inte kände igen vem Anita och Televinken var, har Ola Lundberg berättat.

Ola Lundberg var den som skötte marionettdockan och som gjorde Televinkens röst.

John Elfström

John Elfström under inspelningen av Åsa-Nisse som polis, 1960.

John Elfström är kanske mer känd som Åsa-Nisse, mannen han spelade i nära 20 produktioner. John Elfström föddes den 20 april 1902 i Ovansjö, Gästrikland, Gävleborgs län och somnade in den 27 mars, 1981. Den första filmen om Åsa-Nisse såg dagens ljus 1949. Den sista spelades in 1968. John Elfström medverkade också i ett flertal mer seriösa produktioner, bland annat i Ingmar Bergmans Musik i mörker.

Annons

Åsa Bodén

Åsa Bodén syntes ofta i tv-rutan mellan åren 1976 och 1982.

Åsa Bodén presenterade vädret i tv-rutan mellan 1976 och 1982. De sex åren spelade stor roll – hon blir fortfarande igenkänd.

– Det är ju många som inte har någon aning om vem jag är, men många som var med på den tiden känner fortfarande igen mig, har hon berättat för Expressen.

Åsa var den första kvinnliga meteorologen som var med i dagliga sändningarna, men hon lämnade rutan då vädret började sändas från Stockholm i stället för från Norrköping. På SMHI arbetade hon fram till pensionen, 2007. I dag ägnar hon sig gärna åt trädgårdsarbete.

Annons

– Jag är ute i trädgården och sår och planterar, det är jätteroligt. Jag ägnar mig nästan bara åt trädgårdsarbete och lite promenader, har Åsa, som 2022 blir 80 år, berättat för Expressen.

Ria Wägner

Ria Wägner, 1963.

Ria Wägner, eller Maria Wägner som hon egentligen hette, föddes den 28 oktober 1914 i Stockholm, på Lidingö och arbetade, under åren, som författare, översättare och programledare. Ria Wägner ledde programmet Hemma, som började sändas 30 november 1956 i Sveriges Television. Hennes signum var en vinkning med handryggen mot tittaren. Den 11 november 1999 somnade Ria Wägner in.

Annons

Rolf Bengtsson

Rolf Bengtsson, 1969.

Rolf Bengtsson var skådespelare, komiker och sångare. Han föddes år 1931 i Malmberget, Gällivare socken och gick bort den 23 oktober 1976. Under åren gjorde han mängder av klassiska humorinslag, som Elisabeth, Dagen efter kvällen innan, Raketbränslet och Ytlänningen. Hans röst hörs också i tv varje julafton. Det är nämligen han som sjunger Baloos Var nöjd med allt som livet ger.

Annons