1:20

Efter reklamen: Sommar i P1: Här är sommarpratarna du inte vill missa 2022

(1:20)

Den 16 juni 1956 kom de till världen, tvillingarna Staffan och Annika Dopping. Staffan är 15 minuter äldre än lillasyster Annika. Sommaren 2021 fyllde de 65 år, pensionsålder. I år står det 66 år på födelsedagstårtan.

Annika Dopping arbetade som reseledare och platschef på Fritidsresor innan hon senare utbildade sig till sjukgymnast i Göteborg. Därefter var det dock en helt annan bransch som drog: mediebranschen. Efter att ha frilansat som journalist valdes hon ut som en av åtta till den tvååriga tv-producentutbildningen, TV-Akademien, på SVT. Året var 1986. Tre år senare var Annika nybakad tv-journalist och hösten 1989 var hon en av fyra programledare för programmet Trekvart. När TV4 startade bytte hon kanal och verkade där som tillförordnad programchef i två år. Sedan dess har Annika gjort en hel del: hon exempelvis intervjuat Bill Clinton för SVT:s Agenda och producerat filmer och tv-program, bland annat Tre vise män med Dalai Lama, Deepak Chopra och egna TV-serien Doppings styrkdroppar – om mänskliga frågor, hälsa, hållbarhet, personlig utveckling och ledarskap.

Annika Jankell och Staffan Dopping, 1987.

Björn Edergren/SVT

Inför 65-årsdagen intervjuades Annika Dopping av Aftonbladet. Där berättade hon om hur hon ser på att fylla år – och blir äldre.

– Jag har aldrig haft mer att ge än vad jag har nu. Det är bara positivt med mer erfarenhet. Men det är ofattbart och det finns inte en cell i mig som vare sig känner sig som en pensionär eller 65, berättade Annika för Aftonbladet.

Hennes tvillingbror, Staffan, ser dock åldrandet på ett lite annat sätt...

– Det är något jag accepterar utan jubel. Jag vill inte skönmåla det här. Däremot känner jag mig inte lastgammal.

Annika Hagström, John Chrispinsson och Annika Dopping, 1989.

Leif R Jansson/TT

Staffan har, precis som systern, valt en karriär i rampljuset. Han är känd från radioprogram som Storstadspuls, Spanarna och Studio Ett. Dessutom har han varit programledare för TV4:s Nyhetsmorgon. I TV4:s morgonprogram stod han för ett klassisk felsägning så han pratade om Stålmannen och istället för att säga ”lite kryptonit i fickan” sa ”kryptonit i fittan”.

– Jag minns framför allt att jag var väldigt trött och jag trivdes tyvärr inte på arbetsplatsen och jag hade småbarn hemma. Jag tyckte det var för mycket tomma saker i programmet som springande hästar, trissvinster och svampkännare. När det där hände tänkte jag ”sa jag verkligen det där?”. Men då började de skratta något så förbannat i kontrollrummet, har Staffan sagt om felsägningen, som i dessa tider blivit ett viralt klipp.

Så gick det sedan – för kända tv-meterologerna

Annika Doppings barn och man

Trots att de valt liknande karriärer är Annika och Staffan inte särskilt lika, har de berättat för Aftonbladet.

Tvillingparet Annika och Staffan Dopping, 2011.

PONTUS LUNDAHL / TT

– På ett sätt är vi väldigt olika, men vi är båda passionerat roade av språk och ord, av kommunikation helt enkelt. Samtidigt som vi är extremt seriösa när vi jobbar använder vi båda mycket humor, det tror jag är en typisk Dopping-gen, slår Annika fast.

I dag, i vuxen ålder, umgås de dock mer än vad de gjorde då de var unga.

– När man är betraktad som ett paket i egenskap av tvilling tror jag man behöver hävda sig lite som individ. Vi behövde gå våra egna vägar. Men att jag skulle bli journalist som Staffan trodde jag aldrig. Där härmade jag honom.

Så lever Annika Dopping i dag

Annika Dopping bor i dag på Lidingö utanför Stockholm. Hon lever med Gert Andersson, som hon varit gift med i sex år.

Annika Dopping och maken Gert på röda mattan 2022.

Johan Jeppsson/TT

– Många har faktiskt blivit inspirerade av oss, att man kan hitta kärleken på nytt i mogen ålder.

Annika har dessutom två vuxna barn. Trots att hon nått pensionsåldern jobbar hon på, som tv-producent och kommunikationsstrateg med fokus på hållbarhet och ledarskap.