Agnetha Fältskog och ABBA
Agnetha Fältskog - livet efter ABBA
1:40

Efter reklamen: Agnetha Fältskog - livet efter ABBA

(1:40)

Slå på ljud

Från vinsten i Eurovision song contest 1974 med låten Waterloo, och fram till att bandet lade ner 1983, så var Abba världens största popfenomen. Den svenska kvartetten släppte skiva efter skiva och turnerade för slutsålda arenor världen över. Den blonda Agnetha Fältskog, som var yngst i bandet, blev mångas drömkvinna, och relationerna inom bandet blev hett omskrivna med både barn, bröllop och skilsmässor.

En ung Agnetha Fältskog med Björn

Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus tillsammans 1971.

FOTO: SvP/TT

Sedan bandet lade ner har de olika medlemmarna valt olika inställning till kändisskap och fortsatta karriärer. Medan Björn Ulvaeus och Benny Andersson minst sagt har fortsatt vara aktiva i musikbranschen, så har Agnetha Fältskog valt en mycket mer tillbakadragen stil. På 80-talet släppte hon tre engelskspråkiga soloalbum, för att sedan vara tyst i 17 år innan hon släppte en ny singel 2004, If I thought you'd ever change your mind. 2013 släppte hon sitt senaste album, A.

Då släpps Abbas fem nya låtar – Björn Ulvaeus besked

Fältskogs tillgångar – miljonerna efter Abba

Men även om Agnetha Fältskog har valt att släppa musik under åren efter Abba, så har hon hållit sig borta från rampljuset så gott hon har kunnat – och det är inte så svårt när man har gott om pengar. Även om varken hon eller kollegan Anni-Frid Lyngstad får pengar för nyinspelningar av Abbas låtar, som upphovsmännen Björn och Benny får, så har de rätt till pengar så fort Abba spelas ute i världen. Hennes bolag Agnetha Fältskog produktion AB har tillgångar på många miljoner, och artisten äger både ett stort hus på Ekerö utanför Stockholm, likväl som ett hus i Båstad.

Agnetha Fältskog 2016.

Agnetha Fältskog 2016.

FOTO: Eero Hannukainen/TT

Fältskog bor i huset på Ekerö där hon levt sedan 1989, och huset är taxerat till närmare 20 miljoner kronor.

Mamma mia – här är alla Abba-stjärnornas barn

Agnetha Fältskogs romans slutade i polisanmälan

Innan hon gifte sig med Abba-kollegan Björn Ulvaeus, som hon har två barn tillsammans med, så var Agnetha Fältskog förlovad med den tyske låtskrivaren Dieter Zimmermann. Fältskog och Ulvaeus var gifta mellan 1971 och 1979, och barnen Linda och Christian föddes 1973 respektive 1977.

1990 gifte sig Agneta Fältskog med svenske kirurgen Tomas Sonnenfeldt, men äktenskapet tog slut efter bara några år, och 1993 skilde de sig.

Sanningen om Agnethas och Björn Ulvaeus skilsmässa – orden avslöjar

1997 träffade Agneta Fältskog den holländska mannen Gert van de Graaf när hon promenerade nära sitt hem, och efter intensiv uppvaktning blev de två ett par. Men det skulle visa sig att Gert varit besatt av Agnetha i över 20 år, och när relationen tog slut efter två år så började den holländska mannen att förfölja artisten. Till slut fick Agnetha Fältskog polisanmäla stalkern, som dömdes till både besöksförbud samt utvisades ur landet. Han har efter det ändå gripits av polis nära Fältskogs hus.

Gert van der Graaf 2006.

ROBBAN ANDERSSON / TT

Sedan relationen med Gert har Agnetha Fältskog inte haft en kärleksrelation som hon gått ut med offentligt.

Mest läst