Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Alice Babs begravdes i hemlighet – hennes sista önskan

14 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Alice Babs och maken.
Alice Babs var en av Sveriges första stora artister, och under många år underhöll hon det svenska folket.
2014 somnade hon in efter en tids sjukdom, och begravdes i hemlighet – men lämnade barnen med en sista hemlig önskan.
– Det känns som en tröst att mor inte riktigt förstod själv vad som hände, har dottern Titti Sjöblom sagt till Expressen.
Annons
Behandling vid Alzheimers sjukdomBrand logo
Behandling vid Alzheimers sjukdom

”Swing it magistern, swing it, det är tidens melodi!”

När 16-åriga Alice Babs slog igenom som swingsångerska 1940 i filmen Swing it, magistern! var hon helt banbrytande inom svensk underhållning. Efter genombrottet följde en enormt lång och välrenommerad karriär med vinst i den första Melodifestivalen 1958, och framgångar även utomlands. Alice Babs har samarbetat med artister som Povel Ramel och Duke Ellington, och blev dessutom så småningom hovsångerska.

Utöver sin långa karriär hade Alice Babs också ett lyckligt familjeliv. 1943 gifte hon sig med maken Nils Sjöblom, och paret fick tre barn tillsammans. Två av dem har valt att hålla sig borta från rampljuset, men dottern Titti Sjöblom gick i sin mammas fotspår, och är också sångerska.

Annons

Alice Babs var sjuk i tio år

När Alice fyllt 70 år 2004 drabbades hon av sin första stroke, och efter det började familjen märka att hennes personlighet förändrades på vissa sätt. Men det var först efter en andra stroke 2012 som läkarna insåg hur dement sångerskan var.

– Läkaren sa direkt på sjukhuset ”ni ser väl att er mamma är dement?”. Vi hade sett personlighetsförändringar sedan 2004 och när vi fick kunskap så kunde vi lägga pusslet. I januari 2013 gjorde mamma en mängd tester och man kom fram till att hon var gravt dement. De sa att det här kommer inte över en natt, det är en lång process, har Titti Sjöblom sagt till Aftonbladet.

Alice Babs och dottern Titti Sjöblom.
TittiSjöblom gick i sin mammas fotspår.

Den ikoniska artisten hade då förlorat sin make Nils året innan, efter 68 år tillsammans – men mindes inte hans begravning.

Annons

– Det är med stor sorg man hör sin mamma säga ”varför fick inte jag vara med på pappas begravning?” när hon faktiskt var med och det var en jättefin begravning. Men då hade vi ingen aning om att hon var dement, har dottern Titti berättat.

Åtta månader efter den andra stroken blev Alice Babs också halvsideförlamad, och hennes sista tid i livet var tung och smärtsam. När hon väl somnade in kunde familjen känna tröst i att hon fick vila.

– Det känns som en tröst att mor inte riktigt förstod själv vad som hände utan att hon sakta men säkert sjönk in i sjukdomen tills det tog slut, berättade dottern för Expressen.

Alice Babs blev hovsångerska med åren.

Bestämde sin egen begravning

Trots den långa sjukdomsperioden hade Alice Babs en tydlig bild av hur hon ville att hennes egen begravning skulle vara. Innan hon insjuknat hade hon nämligen skrivit brev med tydliga instruktioner – hon ville bli begravd på samma sätt som maken Nils. Därför fick hon en stillsam och privat begravning, där bara de allra närmaste var närvarande.

– Både Alice och hennes man bestämde, långt innan han dog, att båda ville ha en begravning i stillhet. Det var bara de närmaste som var med när hennes man begravdes. Och Alice Babs fick själv välja hur hon ville ha sin begravning. Den kommer också att ske i stillhet i kretsen av de allra närmaste, sa advokaten Thomas Bodström efter stjärnans bortgång.

Alice Babs med make Nils 2006.

Alice Babs begavning hölls i Sollerö kyrka utanför Mora, och hennes aska spreds sedan för vinden i Stockholm.

Annons