Se 5 av 90-talets popstjärnor då och nu
0:57

Efter reklamen: Se 5 av 90-talets popstjärnor då och nu

(0:57)

Slå på ljud

Redan 1983 bildade Musikhögskolan-kamraterna Ken Wennerholm, Göran Rudbo och Håkan Glänte sånggruppen Triple & Touch, och började musicera på gatorna, både hemma i Göteborg men också utomlands. Trion åkte runt i en folkabuss och spelade på gatorna runt i Europa.

När Ken två år senare reser till Kuba behöver bandet en vikarie för att kunna fortsätta – och det är så Lasse Kronér blir en del av sånggruppen. Det stora genombrottet för gruppen kommer när de tävlar i 1988 års uppsättning av Melodifestivalen tillsammans med Lotta Engberg och låten 100 %. Det går bra för bandet och Lotta, som till slut landar på en tredje plats.

Triple & touch och Lotta Engberg.

Lotta Engberg tävlade med Triple & Touch i Melodifestivalen.

Foto: Roger Tillberg/TT

Trots framgångarna väljer Håkan Glänte att lämna Triple & Touch 1989, och kvar är den triouppställning som många fortfarande förknippar gruppen med – Lasse Kronér, Ken Wennerholm och Göran Rudbo. Det är de som släpper album tillsammans, är värdar för underhållningsprogrammet Musikjägarna och till och med leder Melodifestivalen 1993, året Arvingarna vinner med Eloise.

Så gick det för Snoken-skådespelaren efter succén

Lasse Kronér lämnade Triple & Touch

Under hela 90-talet var Lasse Kronér med i bandet, innan han 1999 till slut valde att lämna och gå sin egen väg. I dag är han en av Sveriges mest kända programledare, som frontat både Bingolotto och Doobidoo.

Eftersom många förknippat Triple & Touch med just Lasse Kronér finns det säkert en del som tänker att bandet splittrades när Lasse lämnade, men så är inte fallet. I stället flyttade deras populära krogshow upp från Göteborg till Stockholm och Cirkus, och Ken och Göran fick sällskap av Maria Lundqvist.

Genom åren har ken Wennerholm och Göran Rudbo fortsatt spela med bandet, men valt att lägga fokus på annat än krogshower och tv-program. 2004 blev de en del av välgörenhetsprojektet Star for life, som jobbar för att unga i Sydafrika ska kunna förverkliga sina drömmar och inte smittas med aids. Under åren har de gjort en rad välgörenhetskonserter runt om i både Sverige och världen, och de arbetar med sydafrikanska ungdomar.

Brasse Brännströms sista önskan i livet: Glöm bort mig

– Det här känns viktigare än mycket annat vi har gjort. Att gå från artist till mentor är att få ut det bästa från flera världar, säger Göran Rudbo till Sundsvalls tidning.

Hyllats av kungen

Arbetet har också väckt uppmärksamhet i kungahuset – duon har tilldelats Konungens guldmedalj, och kronprinsessan Victoria har engagerat sig i deras välgörenhetsarbete.

Ken Wennerhol, och Göran Rudbo fick hedersmedalj av kungen.

Foto: Marcus Ericsson/TT

I år firar Triple & Touch 40 år som grupp, och trots alla medlemmar som kommit och gått har de inga planer på att lägga ner.

– Musiker går inte i pension, säger Göran Rudbo till Sundsvalls tidning.

Mest läst