Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Alice Timanders sorg i slutet av livet

05 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Alice Timander blev känd som Sveriges flitigaste premiärlejon – även när hon passerat 90 års ålder minglade hon loss på de glamourösa röda mattorna.
Men sin sista tid i livet var Alice märkt av sin cancersjukdom, och förlusten av sin bästa vän.
– När Gigi dör så dör jag, ska Alice Timander ha sagt före sin död.
Annons
7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorgBrand logo
7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg

Hon var tandläkaren som blev en av Sveriges mest kända röda mattan-profiler – Alice Timander var en unik figur i kändis-Sverige. Bara 21 år gammal blev hon 1937 landets yngsta tandläkare, ett yrke som hon arbetade med i många år. Men vid sidan av arbetet drömde Alice Timander alltid om att bli skådespelare, ett mål hon också uppfyllde med roller i filmer som Åsa-Nisse i rekordform.

Som flitig besökare på teater och bio blev Alice med åren känd som ett premiärlejon – ständigt i extravaganta och glamourösa outfits blev hon bjuden på röda mattan-premiärer. Hon började också arbeta som konferencier och underhållare, och fick 2006 vara sommarvärd i Sommar i P1, där hon berättade om sitt liv i rampljuset.

Annons

Alice Timander var en flitig premiärbesökare långt upp i åldern. Tillsammans med bästa vännen Gigi Ek – som Alice hade lärt känna när hon var tandläkare och Gigi drev en indisk butik i närheten av hennes mottagning – klädde Alice up sig i festklänningar och frekventerade de röda mattorna.

Alice Timander med Lars-Åke Wilhelmsson, alias Babsan.

Kollapsade på biopremiär

Men det var också på en premiär som hennes liv förändrades efter 90 – Alice kollapsade under en biopremiär och kördes till sjukhus. Kring julen 2006 fick hon veta av läkare att hon drabbats av en cancertumör i hjärnan, som hon opererades för.

– Jag var väldigt rädd och chockad, sa hon till Expressen efter operationen.

Även om hon kunde opereras började Alice må allt sämre, och hennes son Tomas Timander märkte skillnad på sin mammas beteende.

Annons

– Mamma fick sämre och sämre minne. Hon kunde ringa fem gånger per dag och fråga vilken dag det var, berättade han för Expressen 2007.

Samtidigt som Alice kämpade med sin egen hälsa var mådde också hennes bästa vän Gigi Ek allt sämre. Hon blev sjuk i strupcancer, och gick till slut bort. När Alice var utan sin vän förlorade hon lusten att gå på mingel, och ville inte längre sitta på sin vanliga vip-plats på Allsång på Skansen som hon hade planerat. ”Jag kan inte sitta där och vara glad när Gigi inte finns”, ska hon ha sagt, enligt vännen Kjell-Henry Dahlberg.

– Hon klarade det inte. Hon tog det så hårt. De sista veckorna pratade hon inte om annat, sa han till tidningen.

Alice Timander och Gigi Ek 2006.

Somnade in i sitt hem

Även Alice Timanders vän Roger Morgan, en kändisfrisör, berättade hur Alice inte ville leva vidare utan sin vän Gigi.

– När Gigi dör så dör jag, hade hon sagt till Morgan.

Och Alice Timander hade inte helt fel. Tre veckor efter Gigis bortgång somnade Alice Timander in i sitt hem, 91 år gammal.

Annons