Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Mona Seilitz stora sorg i livet – fram till sin död

23 sep, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Mona Seilitz
Folkkära skådespelaren Mona Seilitz var uppskattad och älskad av sin publik, men bar på en stor tragedi.
Fram till sin död 2008 sörjde Mona att hon tvingats göra abort – ett ingrepp som gjorde att hon inte kunde få barn senare i livet.
– Hon ältade det inte, men hon tog upp det då och då. Hon kunde inte få barn efter aborten, har hennes bästa vän, Erik Larsson, berättat för Expressen.
Annons
Bröstcancer - kvinnans vanligaste cancersjukdomBrand logo
Bröstcancer - kvinnans vanligaste cancersjukdom

Med roller i Göta Kanal, Jönssonligan & Dynamit-Harry, Vita lögner och Babels hus, otaliga uppsättningar på teaterscener runt om i landet och med tv-program som Bingo royale blev Mona Seilitz en folkkär skådespelare och tv-profil. Men hennes liv slutade på ett tragiskt sätt, när hon bara 65 år gammal avled i sviterna av bröstcancer 2008.

Mona Seilitz 1985.

Det var redan på slutet av 90-talet, när Monas skådespelarjobb avlöste varandra, som hon upptäckte en knöl i bröstet, har hennes nära vän, operasångaren Erik Larsson, berättat för Expressen. Hon hade då redan opererats i hjärtat efter en svår infarkt något år tidigare.

Annons

I artikeln efter Monas bortgång hyllar Erik sin vän.

– Hon hade sina sorger och hon pratade om det, hon var en av de absolut ärligaste människor jag har känt.

Mona Seilitz stora sorg

Sorgen i Seilitz liv kretsade kring en tragedi för henne – en svår abort som gjorde att hon inte kunde få barn.

– Hon ältade det inte, men hon tog upp det då och då. Hon kunde inte få barn efter aborten. Hon försökte adoptera, men det blev inget av med det heller, har Erik Larsson sagt.

Mona Seilitz 1998.

Mona Seilitz har själv också berättat om aborten, bland annat i en intervju med Expressen redan 1983. Hon var 33 år gammal och tillsammans med en ny kille efter att hennes första äktenskap gått i kras – och den nya killen ville inte ha barnet. Då visste hon inte att ingreppet skulle göra det omöjligt för henne att bli gravid i framtiden.

Annons

– En abort är ett väsentligt mycket större ingrepp i ens liv än i ens kropp. Jag grät ända in på operationsbordet, har hon berättat.

Syskonen tog hand om Mona Seilitz på dödsbädden

Under sitt liv var Mona Seilitz gift tre gånger, och fick inga barn. Eftersom det sista äktenskapet tog slut 1991 var det istället hennes syskon och vänner som stöttade henne på dödsbädden, och enligt systern Anita Jönsson var skådespelaren modig in i det sista.

– Hon accepterade förändringarna som sjukdomen bar med sig, och jag måste säga att hon var väldigt tapper. Det var inte skrämmande. Hon somnade in. Hon slutade bara att andas. Vi pratade med henne och klappade henne, sa Anita till Expressen efter systerns bortgång.

Mona Seilitz begravdes den 26 april 2008 i Sankt Petri kyrka i Malmö.

Mona Seilitz 2006, två år före sin bortgång.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons