Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Allan Edwalls son är pappa upp i dagen – så ser Mattias ut

09 okt, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Allan Edwall.
Allan Edwall är en av Sveriges mest folkkära skådespelare genom alla tider, men han är inte den enda kända konstnären i sin familj.
Sonen Mattias Edwall är en erkänd fotograf som fått kämpa för att inte bara förknippas med sin pappa – men som nu vant sig.
– Paradis-Oskar har inget med mig att göra – men till slut insåg jag att det är dött lopp att protestera mot andras bilder av honom, har han sagt till SvD.
Annons
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böckerBrand logo
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

Få skådespelare är och har varit lika brett hyllade som Allan Edwall. Under sin långa karriär i både teater, radio, tv och film hann skådespelaren med det mesta – både prestigefulla roller i många av de klassiska pjäserna, så väl som flertalet roller i Astrid Lindgren-filmer. Generation efter generation av barn har sett Allan Edwall som Emils pappa i Emil i Lönneberga, Skalle-Per i Ronja Rövardotter och Paradis-Oskar i Rasmus på luffen.

Allan Edwall är inte bara en barnfilmsikon, han fick också egna barn. Med frun Britt Edwall, som skådespelaren var gift med mellan 1957 och 1965, fick han tre barn – dottern Malin och sönerna Mattias och Måns.

Annons

Mattias Edwall har gått i sin pappas konstnärliga fotspår, och är i dag en erkänd fotograf. I intervjuer har Mattias berättat att han har en annan relation till sin pappa än alla som tänker på honom som Astrid Lindgren-skådespelare.

– Jag är inte barn till någon Astrid Lindgren figur. Paradis-Oskar har inget med mig att göra – men till slut insåg jag att det är dött lopp att protestera mot andras bilder av honom, har Mattias Edwall sagt till Svenska Dagbladet.

Allan Edwall.
Allan Edwall är en av Sveriges mest älskade skådespelare någonsin.

Mattias Edwall fick en ny relation till sin pappa som vuxen

I en intervju i Nyhetsmorgon berättade Mattias Edwall att han fick en bra relation till sin pappa först som vuxen.

Annons

– Han var ju inte alla de här krumilur-gubbarna han gjorde hos Astrid Lindgren förstås. Vi blev väl kompisar någon gång vid 20-21 var det någonstans, då jag hade en ganska stor uppgörelse med honom. Dels för att mina föräldrar separerade när jag var väldigt liten. Jag var kanske 5-6 år så där och då försöker man ju bli en egen individ där i tonåren. Och jag hade ju ett problem med att jag väldigt ofta blev presenterad som ”Allan Edwall son”, sa Mattias Edwall i TV4.

Mattias Edwall är Allan Edwalls son.
Mattias Edwall är son till Allan Edwall.

Men i vuxen ålder kunde Mattias och hans pappa få en fin relation med varandra.

Annons

– Sen blev vi bästa kompisar, det blev en helt annan relation.

Annons