Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Anders Linders liv efter Kapten Zoom – stödet till kärleken

24 mar, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTt.
Anders Linder blev ikonisk med barnprogrammet Kapten Zoom, men tackade nej till att återuppliva programmet efter succén.
Programmet gjorde han med sambon Anna Roll som han fortfarande lever med, men där en stroke har förändrat deras liv ihop.
– Sen är det så att Anna har fått en stroke så jag har blivit mer anhörig nu, säger Anders Linder till Expressen.
Annons
Här är godissorterna vi minns från förrBrand logo
Här är godissorterna vi minns från förr

Det började med en idé om ett arkitekturprogram för barn – och slutade med en ikonisk karaktär som lever kvar än idag.

Efter att ha varit med och bildat Fria teatern i slutet av 60-talet spelade Anders Linder, idag 80, Valle i klassikern Ville, Valle och Viktor, och fick på så sätt in en fot på SVT. När hans livspartner Anna Roll, utbildad arkitekt fick i uppdrag att göra ett barnprogram kopplat till arkitektur började hon och Anders fundera över bästa sättet att göra det på utan att det skulle bli tråkigt.

Det var Anna som kläckte idén till att ta in en utomjording för att se allt genom ovetande ögon. Vips var Kapten Zoom född, och Anders Linder hade fått en roll han skulle få leva med resten av sitt liv. Med rollen kom också hans slagord ”galaxer i mina braxer”.

Annons

– Det har varit aktuellt i snart 50 år. Det är så roligt att man hade de musklerna i tv på den tiden, att det spred sig över världen, säger Anders Linder till Expressen.

Tackade nej till att återvända

Programmet blev en succé hos barnen, men gjordes trots det bara i fem avsnitt. När Anders och Anna fick frågan om att ta upp programmet igen på 80-talet tackade de nej.

– Vi var vana vid att jobba med människor som ville någonting men de som jobbade på tv då ville ingenting. De ville bara fylla barnprogrammen med något. Vi fick ingen riktig inspiration. Vi kände inte för att tömma den idén mer, säger han till Expressen.

Anders Linder 2016.

Kapten Zoom gjorde dock comeback i populära sommarlovsprogrammet Vintergatan 5a vid millenieskiftet, och blev en välkänd figur för helt nya generationer barn.

Trots att Anders Linder passerat 80 är han fortfarande aktiv, främst som musiker. Under pandemin har han dock tvingats sakta ner, och efter att hans livspartner drabbats av en stroke har livet förändrats mer.

– Sen är det så att Anna har fått en stroke så jag har blivit mer anhörig nu. Hon kan sjunga, spela fiol och måla, men har svårt att föra pennan som förr, det blir pensel, och jag får göra mat och så där. Det är som det är, från Kapten Zoom till anhörig, säger Linder till Expressen.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons